Compania de Drumuri a respins studiul de fezabilitate pentru segmentul Târgu Mureş – Târgu Neamţ de pe Autostrada A8, pentru că este incomplet şi are nevoie de îmbunătăţiri.

Studiul de Fezabilitate pentru acest segment de 211 de kilometri a fost predat la Ministerul Transporturilor pe 10 august fără ca un reprezentant al firmei spaniole Acciona să fie prezent pentru explicaţii şi clarificări, invocând faptul că este perioadă de concedii. Studiul fusese trimis pe un stick. Mari semne de întrebare privind calitatea documentaţiei inclusiv studiile geotehnice au apărut încă de la începutul contractului câştigat pentru doar 18 milioane de lei din valoarea de 35 de milioane pe care o estima CNAIR la lansarea licitaţiei. În plus, predarea Studiului s-a făcut cu o întârziere de peste o jumătate de an faţă de primul termen contractual.

Dan Radu, reprezentant al Mişcării pentru Dezvoltarea Moldovei, a scris, marţi seară, pe Facebook, că “viitorul Autostrăzii A8, ce ar trebui să uneasca Moldova de Transilvania, este acum în suspensie” şi că “spaniolii şi-au bătut joc de lucrare încă de la început“.

“Am avertizat încă de la semnarea contractului – de pe vremea ministrului Cuc – că totul e numai o prosteală. ACCIONA a acceptat un buget ridicol, de numai 17,58 milioane de lei, în loc de 120 milioane, cât ar fi fost un buget normal. Noi am tras multiple semnale de alarmă publice că va fi imposibil să se realizeze un SF serios cu aceşti bani! CNAIR a formulat azi mai multe observaţii, cuprinse într-un document de 27 pagini! Sunt 27 de pagini de observaţii şi cerinţe de date şi lămuriri!“, a spus Dan Radu.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere precizează că pentru zona montană este necesară finalizarea investigațiilor geotehnice care vor sta la baza fundamentării soluțiilor tehnice propuse, cât și o reanalizare a soluțiilor prezentate în cadrul documentației transmise.

Reprezentanții Companiei au solicitat prestatorului revizuirea studiului de fezabilitate și retransmiterea lui până la sfârșitul lunii octombrie, astfel încât finanțarea acestui obiectiv din fonduri europene nerambursabile să nu fie pusă în pericol. Termenul estimat de obținere a Acordului de mediu pentru secțiunile propuse a fi finanțate prin PNRR este luna martie 2022, iar pentru sectorul montan, luna iulie 2022.