Presedintele Comitetului National de Coordonare privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV),Valeriu Gheorghita spune ca valul patru al pandemiei va fi mai agresiv datorita noii tulpini, Delta deoarece aceasta are un grad mult mai mare de transmitere. Expertii in sanatate sustin ca imunizarea si vaccinarea masiva a populatiei fac diferenta.

”Cu cat procentul persoanelor vaccinate este mai mare, cu atat numarul de persoane spitalizate admise la Terapie Intensiva și numarul de decese vor fi mai mici. Cu cat numarul persoanelor vulnerabile este mai scazut ca acoperire vaccinala, cu atat riscul de crestere a numarului de persoane spitalizate este mai mare”, a declarat Valeriu Gheorghita. De asemenea, presedintele CNCAV spune ca noua tulpina, Delta, poate crește riscul de spitalizare de 2,5 ori mai mult decat celelalte tulpini.

Ingrijorator este si faptul ca numarul celor care aleg sa se vaccineze a scazut foarte mult, duminica, 18 iulie inregistrandu-se cel mai scazut nivel din ianuarie incoace: doar 8.063 persoane s-au vaccinat intr-o perioada de 24 de ore.

Romania incepuse in forta vaccinarea, ajungand chiar la 120.000 de doze administrate pe zi, la inceputul lunii mai.

 Pana la data de 18 iulie doar 24,44% din populația României era vaccinată cu schema completă și 25,25% dintre romani primisera o doză de ser anti-COVID.