Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu,a declarat intr-o emisiune TV că este îngrijorător faptul că se observă o creștere mult mai rapidă a numărului de infectări cu COVID-19. De altfel, comparativ cu creșterele anterioare. Ne putem astepta ca la mijlocul lunii septembrie sa atingem si chiar sa depasim pragul de 1500 de cazuri noi, zilnic.

„Cresc cazurile şi cresc mai repede decât au crescut în celelalte valuri. Acum situaţiile sunt diferite, primul val faţă de ceea ce se întâmplă acum, însă pe proiecţiile şi pe schemele pe care le aveam desenate şi analizate de către experţi suntem pe ceea ce au prognozat a fi scenariul 4, scenariul care descrie o tulpină, un virus cu astfel de rată de contagiozitate specifică acestei tulpini Delta care este mult mai contagioasă decât tulpina iniţială. Vedem deja, de la o săptămână la alta, schimbăm cifra din faţa mediei de cazuri noi din fiecare zi. Suntem deja în a doua zi cu peste 500 de cazuri. Din nefericire, acesta este trendul şi aceasta este prognoza epidemiologică pentru perioada următoare. Ne aşteptăm undeva la sfârşitul lunii august, începutul lunii septembrie la 1.000 de cazuri şi prognoza de 1.500 de cazuri pentru mijlocul lunii septembrie se menţine în acest moment”, a declarat Andrei Baciu.

Andrei Baciu a spus că „mare parte dintre ce care ajung să fie infectaţi” şi ajung în stare gravă la spital sunt cei care nu s-au vaccinat.

„Dacă vrem să fim protejaţi în septembrie trebuie să ne vaccinăm acum”, spune secretarul de stat.

Si prof. dr. Diana Cimpoeșu a declarat, dupa decesul unui pacient miercuri la Iași, că persoanele nevaccinate sunt supuse unui risc enorm iar spitalele sunt ocupate în special de această categorie de persoane.