Echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ a intervenit luni seara, la sediul Poliţiei Târgu Neamţ, unde un bărbat a dus un proiectil din Al Doilea Război Mondial, pe care l-a găsit în pădure.

Bărbatul, în vârstă de 42 de ani, aflat la cules de ghebe, a găsit proiectilul exploziv în pădurea Braniște din comuna Vânători Neamț, l-a plimbat 15 km, până în orașul Târgu-Neamț, cu autobuzul.

Potrivit ISU Neamţ, solicitarea a fost făcută de Inspectoratul de Poliţie Judeţean deoarece bărbatul, de 42 de ani, s-a prezentat la sediul Poliţiei din Târgu Neamţ cu un proiectil exploziv de calibru 47 mm, pe care l-a găsit în pădurea Branişte din comuna Vânători Neamţ, în timp ce se afla la cules de ciuperci.

“Pirotehnicienii nemţeni s-au deplasat cu autospeciala din dotare la locul solicitării. Muniţia, ce provine din Al Doilea Război Mondial, a fost ridicată, transportată şi depozitată în condiţii de siguranţă într-un depozit special amenajat”, precizează sursa citată.

Potrivit Poliției Neamț, în jurul orei 18.00, polițiștii din cadrul Poliției orașului Târgu Neamț au fost sesizați de un bărbat de 42 de ani, din Târgu Neamț, cu privire la faptul că a identificat un proiectil metalic, în timp ce se afla în pădurea din zona Mănăstirii Neamț.

Persoana în cauză s-a prezentat la sediul Poliției orașului Târgu Neamț, având asupra sa proiectilul identificat.

Până la sosirea echipei pirotehnice, din cadrul ISU Neamț, polițiștii au asigurat perimetrul unității de poliție, restricționând circulația participanților la trafic.

Proiectilul de calibru 47 mm a fost ridicat în condiții de siguranță.

În cauză, polițiștii continuă cercetările, sub aspectul comiterii infracțiunii de nerespectarea regimului materiilor explozive“.

Pentru prevenirea accidentelor în cazul descoperirii de muniţii neexplodate se recomandă respectarea următoarelor reguli şi măsuri de siguranţă:

anunţaţi de urgenţă, prin apel la 112, organele de poliţie, autorităţile administraţiei publice locale sau Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă

nu atingeţi, nu loviţi şi nu mişcaţi muniţia descoperită;

nu introduceţi în foc muniţiile şi nu faceţi foc în apropierea lor;

nu aruncaţi la fier vechi şi nu predaţi la societăţile colectoare muniţiile descoperite;

nu introduceţi în clădiri, încăperi sau locuinţe muniţii neexplodate;

nu topiți elementele metalice de muniţii;

nu tăiați muniţiile cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură;

nu folosiţi muniţiile pentru improvizarea diferitelor unelte ;

nu utilizați pulberile şi explozivii proveniți din muniţii în scopuri artizanale;

nu demontați de la muniţii  focoasele sau a alte elemente componente.

Marţi dimineaţă, echipa pirotehnică va verifica zona în care a fost descoperit proiectilul, pentru a se asigura că nu mai sunt şi alte elemente de muniţie.

foto: ISU Neamt