Deputatul Oana Țoiu a anunțat că proiectul legislativ care prevede ca fetele sa primească absorbante gratuite în școală a primit aviz pozitiv la comisiile de specialitate din Camera Deputaților.

Concret, acesta presupune acordarea unui stimulent financiar pentru procurarea de produse de igienă sub forma unor tichete sociale. De acestea ar urma să beneficieze adolescentele cu vârsta peste 10 ani înscrise în învățământul preuniversitar, care se află într-o situație vulnerabilă din punct de vedere material, de exemplu cele care fac parte din familiile care primesc alocație pentru susținerea familiei sau cele care beneficiază de bursă de ajutor social. Propunerea este ca tichetele să fie acordate lunar pe întreaga perioadă a anului, să aibă o valoare de 15 lei și să poată fi folosite pentru cumpărarea produselor de igienă menstruală precum absorbante sau tampoane.

Acoperirea națională, începând cu toamna anului 2022, ar costa mai puțin de 1 milion de euro.

Inițiativa (plx 372/2021) face parte din pachetul de politici publice „Împreună pentru fete” și a fost depusă în urma practicii din teren și a consultărilor cu organizațiile neguvernamentale Asociația Pe Stop, Asociația SEXUL vs BARZA, Centrul FILIA, Fundația Romanian Angel Appeal, Tineri pentru Tineri, Asociația Iele-Sânziene, Asociatia E-Romnja, Asociația COMMA și Fundatia Sensiblu, care au adus soluția în câteva comunități cu mult înaintea statului și susțin o soluție publică cu acoperire națională.

Inițiativa a fost susținută de toate partidele parlamentare. Legea ar putea ajunge în plen anul acesta, pentru a fi inclusă în bugetul din 2022 și include și persoanele fără adăpost.

sursa: educatieprivata.ro