Un nou-născut ce a venit pe lume noaptea trecută a ajuns la Spitalul de Copii “Sf. Maria” din Iași cu un echipaj de Terapie Intensivă Mobilă pentru nou-născuți și a fost dus a direct în sala de operație.

Micuțul s-a născut la Bacău iar medicii au decis să îl trimită la Iași, fiind diagnosticat cu gastroschizis, o afecțiune extrem de gravă care necesită intervenție rapidă, în regim de urgență.

Acesta a ajuns la unitatea medicală ieșeană în jurul orei 6:30 în această dimineață.

Nou-născutul a fost supus unei intervenții chirurgicale iar medicii speră într-o evoluție favorabilă.

Gastroschizisul denumit și laparoschizisul său paraomfalocelul constă într-o malformație a peretelui abdominal caracterizată printr-un defect paraombilical, prin care herniaza viscere libere, lipsite de sac. Deschiderea este localizată la dreapta ombilicului și este sub 5 cm în diametru. Ansele intestinale sunt expuse mediului ambiental fără a fi protejate de peritoneu sau intrauterin sunt expuse lichidului amniotic care determină iritarea intestinelor cu edemul și scurtarea acestora. Lezarea este mai severă dacă intestinul este expus o lungă perioadă de timp, de aceea este important să se intervină imediat după naștere.