Aceasta săptămâna a fost dominata de cazurile de consum de alcool și urmările lor, a anuntat Prof. Univ. Dr. Diana Cimpoesu, sefa UPU SMURD Iasi.

“Au fost intre 4 și 10 cazuri de etilism acut / zi, între 5 și 10 cazuri de ciroza hepatica toxica decompensata. Cel mai grav caz a fost al unui bărbat 47 ani din mediul rural pe care preotul mergând cu ajunul Bobotezei l- a găsit comatos și a chemat ambulanta. Avea ciroza hepatica, coma hepatica, a fost intubat si tratat dar a decedat după 24 h. Cele mai multe internări in Institutul de Gastroenterologie-Hepatologie.

Au fost multe cazuri de sevraj și psihoza etanolica tratate in urgentă și apoi trimise la psihiatrie- unele aduse de politie pentru ca au făcut scandal, au distrus și ai lovit, a mai precizat medicul iesean.

“Cel mai grav a fost un bărbat de 39 ani cu delirium tremens – forma cea mai gravă a sevrajului care după ce a lovit asistenții și brancardieri in UPU a trebuit sedat pentru computer tomograf și acum este cu sedare profunda, intubat, ventilat mecanic. Nu a fost un atac, pacientul era pe targa, pe cod galben când asistentii încercau sa- i ia analize și sa-l trateze iar el a lovit cu mâinile și picioarele”, a precizat Prof.Dr. Diana Cimpoesu.