Un copil în vârstă de 5 ani a fost la un pas să moară în urma unei afecțiuni rare. Medicii ieșeni au luptat mai bine de o lună pentru a îi salva viața.

Micuțul a ajuns la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Sfânta Maria” din Iași la sfârșitul lunii octombrie în stare gravă, intubat și ventilat mecanic, prin transfer de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, cu suspiciune de meningoencefalită bacteriană cu punct de plecare ORL.

Pentru că starea lui era extrem de precară, comisia medicală întrunită a recomandat investigații extinse iar în final un diagnotic a început să se contureze: poliradiculonevrita sau sindromul Guillain-Barre. Incidența acestei boli este una rară, în jur de 1-2 cazuri la 100.000 de locuitori. De la începerea tratamentului, micuțul a avut o evoluție favorabilă, din fericire.

“După efectuarea tratamentului conform protocoalelor internaționale, respectiv plasmafereză și terapie cu imunoglobulină, pacientul înregistrează o evoluție favorabilă și se externează după 35 de zile de internare în cadrul spitalului nostru”, a transmis Alina Belu, managerul Spitalului de Copii “Sfânta Maria” Iași.

Potrivit specialiștilor, în asemenea situații diagnosticul diferențial înseamnă salvarea pacientului, iar în cazul afecțiunilor rare cum este și poliradiculonevrita, orice minut contează!