Noua tulpină, Delta, pare sa fie diferită, deoarece pacientii diagnosticați cu aceasta formă de COVID-19 nu iși pierd gustul și mirosul așa cum se intamplă la celalalte tulpini. Dr Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase “Sfanta Parascheva” din Iași spune dintre cazuri de infectare cu tulpina Delta, marea majoritate a pacienților aveau gust si miros:
„Un aspect specific pacienților infectați cu tulpina Delta este că aceștia nu manifestă lipsa mirosului și a gustului. Sunt foarte puține cazurile în care o persoană infectată cu noua tulpină prezintă aceste două simptome cunoscute deja de marea majoritate a pacienților care au fost confirmați cu forma clasică a virusului. În schimb, simptomele sunt aceleași ca la primii pacienți infectați cu COVID-19, iar suspiciunea de infectare cu Delta apare atunci când aceștia ne declară că au venit din străinătate sau au intrat în contact cu o persoană venită din străinătate. Secvențierea pentru identificarea tulpinei Delta o facem doar la acești pacienți care ridică suspiciune de infectare”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași.
Potrivit specialiștilor, imunizarea împotriva COVID-19 îi ferește pe oameni de o formă gravă a bolii, insă romanii nu ințeleg asta, preferand sa iși riste viața și asta o spune rata scazuta a vaccinarii din ultima perioada:
„Recomand cu tărie și responsabilitate continuarea vaccinării și respectarea măsurilor de prevenție pentru că doar așa putem reveni la normal. Revin și cu un apel medical către populație, de a se informa din surse medicale pentru a-și clarifica îndoielile asupra vaccinării și a lua o decizie corectă, cu simț de răspundere civică. Dacă nu iau în calcul sănătatea lor, să se gândească la cei dragi care pot face parte din categoriile vulnerabile”, a precizat dr. Florin Roșu.