Dramă unei familii din județul Harghita s-a transformat în salvare pentru trei pacienți cu grave probleme de sănătate. Este vorba despre un pacient în vârstă de 59 de ani cu ciroza hepatică și alți doi pacienți de aproximativ 50 de ani, cu boli renale ce necesitau dializă.

Pacientul din Harghita nu a mai putut fi salvat de către medici, având un anevrism rupt însă familia acestuia a decis să îi salveze pe cei trei pacienți, donându-i organele.

“Este cea de a doua prelevare efectuată la Iași în mai puțin de două săptămâni. S-au prelevat ficatul și rinichii, s-a efectuat cel de-al doilea transplant hepatic la Iași din acest an unui primitor de 59 de ani cu ciroză hepatică a cărui evoluție este foarte bună și două transplanturi renale la primitori de vârste apropiate, în jur de 50 de ani. Și evoluția celorlalți pacienți este favorabilă. Restul organelor nu au putut fi prelevate din cauze medicale. Donatorul era din județul Harghita, 56 de ani, cu un anevrism rupt, o familie foarte înțelegătoare care, de la început, a fost deacord cu donarea de organe și mulțumim familiei pe această cale. De asemenea, aș vrea să mulțumesc tuturor colegilor din echipa de prelevare, care au dat dovadă de un profesionalism deosebit având în vedere că toată această prelevare a fost condiționată de timp și au reacționat în momentul în care s-a pus problema să vină la spital”, a anunțat Dr. Raluca Neagu, oordonatorul Centrului Regional de Transplant de la Iași.

foto: arhiva