În urma cooperării dintre poliţişti de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi cu structurile de frontieră din Republica Moldova, au fost arestate trei persoane implicate trafic de migranţi.

Cei trei au încercat să ajute cinci cetăţeni sirieni, identificaţi de poliţiştii de frontieră români pe direcţia localităţii de frontieră Bumbăta, după ce trecuseră ilegal graniţa din ţara vecină, cu intenţia să ajungă în Germania.

În data de 26 octombrie a.c., în urma schimbului de date şi informaţii efectuat de poliţişti de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi cu poliţişti de frontieră din Republica Moldova, s-a probat activitatea infracţională a două persoane, un cetăţean irakian şi o tânără din Republica Moldova, implicate în traficul de migranţi. Cele două persoane au fost identificate pe teritoriul Republicii Moldova, iar faţă de acestea a fost dispusă măsura reţinerii pentru 72 de ore.

Anterior, pe teritoriul României ca urmare a activităţilor desfăşurate de poliţişti de frontieră vasluieni, Judecătorul de Drepturi şi Libertăţi din cadrul Tribunalului Vaslui a admis propunerea de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile pentru o altă călăuză a unor cetăţeni sirieni.

În fapt, la sfârşitul săptămânii trecute, acţionând în baza schimbului de informaţii cu structurile de frontieră din Republica Moldova, poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Berezeni – I.T.P.F. Iaşi au organizat o acţiune specifică, pe timpul căreia, pe direcţia localităţii de frontieră Bumbăta, județul Vaslui, au identificat şi reţinut într-un autoturism, condus de un cetăţean din Republica Moldova, cinci cetăţeni sirieni.

Pe timpul cercetărilor efectuate, polițiștii de frontieră au stabilit că cei cinci cetăţeni sirieni au trecut râul Prut folosind anvelope auto, cu scopul de a ajunge în Germania. După ce au încercat să intre ilegal în România, persoanele au fost preluate cu un autoturism de către cetăţeanul din Republica Moldova, care intrase legal în ţara noastră.

În cauză, polițiștii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de migranţi şi trecere frauduloasă a frontierei de stat,cetățenii străini au fostpreluați de autorităţile de frontieră din Republica Moldova, în vederea continuării cercetărilor, conform legislaţiei pe linie de combatere a migraţiei ilegale.

Autorităţile de frontieră din cele două state vor colabora în viitor şi vor lua toate măsurile necesare pentru a păstra un climat de ordine şi siguranţă la frontiera comună.