Pacienții cu afecțiuni oncologice nu își pot efectua ședințele de terapie încă din data de 12 august, deoarece acceleratorul de radioterapie de la Institutul Regional de Oncologie este defect.

Problema a fost adusă în atenția noastră de către pacienți, care spun că au ajuns la disperare și se tem pentru viața lor.

“De o săptămână nu se mai face tratament și nimeni nu spune cât va dura această situație. Ultima ședință am avut-o în urmă cu 10 zile, iar vineri mi s-a spus că nu s-a reparat aparatul și nici nu se știe când ar urma să devină funcțional” ne-a transmis unul dintre pacienți.

Potrivit surselor noastre, ar fi deja câteva sute de pacienți care așteaptă cu înfrigurare să continue tratamentul care le poate salva viața însă având în vedere situația, aceștia nu sunt siguri că mai apucă.

“Trebuie sa ni se spună când se reiau ședințele de radioterapie, sunt peste 100 de pacienți în situația mea! Toți pacienții riscă să-și compromită tratamentele deoarece perioada de întrerupere începe să devine prea mare. Din ce știu eu, nu se întrerup ședințele mai mult de câteva zile”, a spus un alt pacient, aflat și el in aceeași situație.

Conducerea unității medicale a explicat pentru 24iasi de ce pacienții nu își pot efectua ședințele de radioterapie și în ce constă defecțiunea tehnică semnalată.

“Referitor la problema tehnică survenită la acceleratorul liniar Varian Clinac iX din serviciul nostru de Radioterapie in data de 12.08.2022, vă putem informa că piesa necesară remedierii acestei defecțiuni urmează să ajungă in România cel mai tarziu luni – 29.08.2022 (menționăm că aceasta a fost comandată din Elveția de către firma cu care avem incheiat Contract de mentenanță). Piesa este esențială pentru verificarea poziționării pacientului și fără această piesă nu se poate asigura respectarea acurateții iradierii terapeutice. Sperăm ca ulterior datei de 31.08.2022 să putem relua activitatea la acest accelerator in parametri normali”, a transmis Mirela Grosu, managerul IRO.

Referitor la faptul că pacienții întârzie astfel cu ședințele de radioterapie programate, conducerea ne-a transmis că există o soluție prin care pacienții să fie în siguranță iar terapia să își urmeze cursul în parametri optimi.

“In ceea ce privește etalarea prelungită a tratamentului și consecințele acesteia asupra eficacității lui, vă informez că toți pacientii vor beneficia de recalcularea dozimetrică si, acolo unde este necesar, de suplimentarea dozei astfel încât să poată fi compensată această pauză”, a precizat managerul unității medicale.

Conducerea a precizat că, deși există un al doilea aparat pentru radioterapie, pacienții care nu efectuează în această perioadă ședințele programate la aparatul defect, nu pot efectua ședințele respective pe aparatul funcțional, din motive tehnice, fiind vorba despre tehnici diferite de iradiere.
“In cadrul Institutului Regional de Oncologie Iași sunt disponibile 2 acceleratoare liniare de particule cu energii diferite, tehnicile de iradiere utilizate in tratament fiind diferite. Din acest motiv, nu este posibil să transferăm pacienții de pe un accelerator defect pe cel funcțional decat in anumite condiții ce țin de localizarea tumorala tratată, precum și de tehnica utilizată, ceea ce limitează dramatic situațiile in care acest lucru este posibil”, a incheiat managerul Institutului Regional de Oncologie, Ec. Mirela Grosu.