Impactul apei îmbuteliate asupra resurselor naturale este de 3.500 de ori mai mare decât cel al apei de la robinet, au descoperit oamenii de ştiinţă, relatează The Guardian, citând un prim studiu de acest fel, realizat de un Institut de cercetare din Barcelona.

Studiul a fost efectuat în contextul în care popularitatea apei îmbuteliate a crescut în Barcelona, în ciuda îmbunătăţirilor aduse calităţii apei de la robinet în ultimii ani.

Potrivit calculelor studiului condus de Institutul din Barcelona pentru Sănătate Globală (ISGlobal), dacă toată populaţia oraşului ar bea doar apă îmbuteliată, acest lucru ar duce la un cost de extracţie a resurselor de 3.500 de ori mai mare decât dacă cele aproape 1,5 milioane de rezidenţi ar bea apă de la robinet, adică 83,9 milioane de dolari pe an.

Autorii au concluzionat că reducerea impactului asupra mediului prin consumul de apă de la robinet depăşeşte riscul cancerului de vezică urinară, unul redus. 

Procesul de tratare a apei potabile generează niveluri scăzute de trihalometani care au risc cancerigen.

„Motivele de sănătate nu justifică utilizarea pe scară largă a apei îmbuteliate. Da, strict vorbind, apa potabilă de la robinet este mai dăunătoare pentru sănătatea publică locală, însă atunci când pui în balanţă impactul asupra mediului al apei îmbuteliate şi al apei de la robinet observi că apa îmbuteliată creează mai multe probleme mediului înconjurător şi naturii, în timp ce beneficiul e minim”, a explicat cercetătoarea Cristina Villanueva, autorul principal al studiului. 

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că impactul apei îmbuteliate asupra ecosistemelor este de 1.400 de ori mai mare decât cel al apei de la robinet.

sursa: Adevarul.ro