Unitatea Funcțională de Arși (UFA) din cadrul Spitalului de Copii “Sf. Maria” este la un pas să bage unitatea medicală în faliment. Asta reiese dintr-un raport de cheltuieli in cazul pacienților cu arsuri prin electrocuție pe care redacția 24iasi l-a solicitat conducerii spitalului.
Din raportul cu cele mai mari deconturi pentru pacienții arși prin electrocutie tratați în perioada 2021-2022, acestea se situau la sume cuprinse intre 108.015,05 și 178.262,05 lei, adică undeva intre 20.000 de euro și aproape 33.000 de euro. Sunt 5 deconturi pentru 5 pacienți al căror tratament a costat, în total, aproape 690.000 de lei, adică 137.000 de euro.
Problema apare în momentul în care ne raportăm la ceea ce decontează Casa de Asigurări, adică sumele standard: 53.119,88 lei pentru fiecare, aproximativ 10.600 de euro. Pentru diferențe, spitalul este bun de plată!


Recordul absolut pentru cel mai scump tratament al unui pacient internat în cadrul UFA a fost atins anul acesta și este vorba despre adolescentul ars prin electrocutie după ce ar fi sărit de pe pasarela din Manta Roșie: 552.695,786 lei, adică peste 110.000 de euro! Suma este enormă având în vedere că vorbim despre un singur pacient care, de altfel, a și decedat intre timp, medicii fiind rezervați încă de la început în privita șanselor de supraviețuire având în vedere că suferise arsuri de gradul III pe 80% suprafață corporală dar și arsuri de căi aeriene inferioare.

Pe ce s-au cheltuit acești bani?
Cele mai scumpe terapii, printre care și ECMO (oxigenare extracorporală), terapie de înaltă performanță și costisitoare din punct de vedere financiar. Pacientul a fost internat în data de 10 februarie și a decedat pe data de 1 aprilie.
Comparativ, tratamentul unui copil cu cancer, din informațiile pe care le deținem până la acest moment, ar costa intre 10.000 și 20.000 de euro, practic, banii cheltuiți pentru tratarea unui singur pacient electrocutat putea însemnă salvarea a altor 5-6 pacienți cu cancer din cadrul Secției Oncologie de la Spitalul de Copii.
Așa cum precizam mai sus, CAS decontează sume exacte, indiferent de gravitatea deosebită a cazului, astfel incat Spitalul de Copii trebuie să acopere acum diferența de 100.000 de euro din tot ce s-a cheltuit cu adolescentul electrocutat.
Ce spune conducerea despre faptul că Unitatea Funcțională de Arși poate băga spitalul în faliment și cum acoperă “gaura” din buget?
Contactată de către reporterii 24iasi, biong. Alina Belu, managerul Spitalului de Copii “Sf. Maria” spune că nu poate să refuze cerințele medicului curant în ceea ce privește tratamentele însă recunoaște că este nevoită să caute soluții pentru a acoperi diferențele uriașe.
“Din punct de vedere legal, nu pot să refuz cerințele medicului curant. Nu este reglementată legal răspunderea medicului pentru terapiile administrate. Pentru a acoperi diferențele majore intre costurile totale ale unui tratament și suma decontată de către Casa de Asigurări, suntem nevoiți să reeșalonăm plata unor facturi, să căutam soluții care să ne permită să gestionăm bugetul pentru a asigura tot ce este necesar pentru pacienții noștri”, a declarat Alina Belu.
În final, menționăm că resposabili de deciziile în ceea ce privește conduita terapeutică a acestor cazuri sunt seful de secție și cei 4 medici specialiști. Unitatea Funcțională de Arși este parte a Secției de Chirurgia plastică și microchirurgia reconstructivă, fiind condusă de către Dr. Sidonia Susanu.