Lipsa de responsabilitate a celor care refuză să se vaccineze creează probleme tot mai mari.

Mai mulți angajati din spitale cer să nu mai lucreze în secţiile COVID-19, unii suferind de boli cronice, devin astfel și mai expuși.

Toate paturile pentru bolnavii de COVID din Iași – 41 la ATI și alte 300 pentru forme medii ale bolii – sunt ocupate. Incă se caută soluții pentru a suplimenta locurile, dar problema personalului este cea mai arzătoare.

Numărul celor care ajung la terapie intensivă este dublu față de valurile pandemice anterioare, majoritatea nu sunt vaccinaţi şi nici nu cred în boală. Personalul medical este obosit si dezamăgit și unii spun ca simt că se luptă cu morile de vant.

„Este absurd și, efectiv, faptul că, după un an de zile, încă nu ne-am convins că celor vaccinați nici nu au rămas infertili, nici nu le-a crescut nimic în plus, nu le-a căzut nimic, n-au murit (…) din păcate, nu ne onorează ca societate”, a transmis Dr. Radu Dabija – managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Iaşi

Angajații din sistemul sanitar ieșean au inceput sa ceară ajutor psihologic, aproape 100 de persoane avand nevoie de consultații și ședințe de terapie:

“Din punct de vedere psihiatric, al afecţiunilor mai des întâlnite pe partea de post-solicitare cu atacuri de panică, cu tulburări de somn, tulburări de alimentaţie, stare afectivă negativă. (…) Unii dintre dumnealor au accesat serviciile de psihoterapie individuală la colegii noştri”, a declarat Dr. Raluca Prepeliță, medic primar psihiatru la Institutul de Psihiatrie Socola din Iaşi.

Numărul de cazuri noi de COVID din ultimele zile sunt similare celor din perioada de vârf a valului anterior, din a doua parte a lunii martie.