De la Sfintii Parinti am pastrat obiceiul de a-l sarbatori in prima zi a noului an calendaristic pe Sfantul Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareeei Capadociei.

Acest mare sfant a trait pe vremea imparatului Valens, cand Biserica Ortodoxa era continuu prigonita de necredinta lui Arie ereticul.

Prin sfintenia si credinta sa, Sfantul Vasile a aparat cu toate puterile sale credinta adevarata in Dumnezeu si a indraznit chiar sa-l mustre pe imparatul Valens, care influentat de Arie, cazuse in erezie.

Sfantul Vasile a dobandit toate aceste virtuti morale, inca din copilarie cand a intrecut in stiinta pe toti cei din timpul sau, caci invatase toata filozofia si toate stiintele din vremea aceea.

Astfel, a fost sfintit ca arhiereu al Arhiepiscopiei Cezareea Capadociei. Ca arhiereu, a dus lupte grele pentru pastrarea credintei ortodoxe autentice.

Prin cuvantarile si pildele sale a distrus invataturile ereticilor, a luminat tainele cele adanci ale fapturii si a ajutat saracii, bolnavii si batranii, in asezamantul sau vestit numit Vasiliada.

A trecut catre Domnul in anul 379, cand inca nu implinise 50 de ani dar invataturile si pildele sale vor dainui mereu in Biserica Ortodoxa.

Dintre acestea cele mai cunoscute sunt Moliftele Sfantului Vasile cel Mare, rugaciuni de blestem asupra diavolului, farmecelor si blestemelor ce se citesc de obicei pe 1 ianuarie, cand se raznuieste Sfantul Vasile, dar doar de catre un preot.

sursa:crestinortodox.ro