Autorităţile caută soluţii pentru a suplimenta locurile din spitale, dar marea problemă este lipsa personalul medical. În câteva zile, în toată ţara ar trebui să fie funcţionale 1.500 de paturi ATI Covid. Cifrele devin tot mai alarmante, la ultima raportare fiind aproape 7000 de cazuri noi confirmate.

Ieri dimineaţă la ora 8, patru pacienţi infectaţi care aveau nevoie de un loc la Reanimare erau trataţi la Unitatea de Primiri Urgenţe de la Spitalul “Sf. Spiridon” din Iași.

Mai rămâne disponibil un singur pat de Terapie Intensivă la Spitalul de Neurochirurgie până azi, când ar trebui să fie funcţionale încă 5 la Spitalul de Recuperare. Ieri la prânz nu mai era niciun loc liber la ATI pentru bolnavii de COVID 19 în tot judeţul Iaşi.

Premierul le-a cerut oficialilor din Sănătate explicații despre situația actuală și soluții rapide pentru a crește numărul de paturi ATI Covid în toată țara.

FLORIN CÎȚU, primul ministru: “Știu că există această discuție, dacă creștem numărul de paturi, dar avem nevoie și de personal medical. Știu că aceste detașări pot produce disconfort”.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, spune că în zilele următoare și problema personalului ar putea fi rezolvată.

RAED ARAFAT- Şeful DSU: “Implicarea departamentului este maximă și va continua să fie așa pe aducerea unităților mobile de ATI, redeschidere, coordonare și detașare personal”.

Specialiştii din Ministerul Sănătăţii au prevăzut în Planul Naţional de Rezilienţă cel puțin 1.500 de locuri în ATI la nivel național pentru valul patru.

sursa: stiri.tvr.ro