Pentru al 4 lea weekend la rand, in Franta se protesteaza masiv impotriva obligativitatii vaccinarii si a permisului de sanatate pe care francezii ar trebui sa il prezinte zilnic pentru a-si putea desfasura activitatile.

Conform Agerpres, ar fi vorba despre 230.000 de oameni care au iesit in strada in aproximativ 150 de orase din Franta, cu pancarte si bannere cu „Nu dictaturii” si „Macron, nu vrem permisul tău de sănătate”.

Ritmul de vaccinare a crescut dupa ce presedintele Macron a adus in discutie planurile privind permisul de sanatate luna trecuta. In prezent, 55 % dintre francezi sunt vaccinati complet iar aproximativ 66 % au primit prima doza a vaccinului anti-covid.

Aceste permise de sanatate similare ,cu dovada vaccinarii sau testele negative recente au fost adiptate si de alte tari europene insa certificatul francez si obligativitatea vaccinarii pentru cei care lucreaza in domeniul sanatatii par a fi cele mai importante.

Incepand cu data de 9 august, francezii trebuie sa prezinte certificatul de sanatate la restaurant, pentru a primi un tratament care nu este o urgenta intr-un spital sau pentru a putea calatori cu un trenul. Acest document este deja oblligatoriu pentru a li se permite accesul la piscina, muzee si cluburi de noapte.

Cei care lucreaza in domeniul sanatatii ar trebui sa se vaccineze pana pe 15 septembrie sau risca sa fie concediati.

In urma sondajelor de opinie efectuate de institutii de profil din Franta, majoritatea francezilor sustin permisul de sanatate iar Ministerul Sanatatii Ministerului avertizeaza ca noua din zece pacienti COVID ajunsi la terapie intensiva in a doua parte a lunii iulie nu primisera vaccinul.

sursa foto: Mediafax