Mamografii gratuite pentru femei la IRO!

Femeile cu vârsta curpinsă între 50 și 69 de ani care nu au mai făcut în ultimele 12 luni mamografie gratuită pot participa la screening-ul pentru cancer de sân, derulat de Institutul Regional de Oncologie Iașiîmpreună cu Fundația Enable.

Proiectul “ONCOFEM – Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân” este cu finanțare europeană și se adresează femeilor din Regiunile de Nord Est și Sud Est ale României.

Examinarea constă într-o mamografie digitală gratuită pentru femei (asigurate sau neasigurate), care au nevoie de buletin în original și copie. Criteriile pentru a beneficia de testare sunt:

– femeile au vârsta curpinsă între 50 și 69 de ani;

– nu au un diagnostic confirmat de cancer mamar;

– sunt asimptomatice;

– nu au antecedente sugestive pentru patologia de cancer mamar;

– nu sunt însărcinate sau nu alăptează;

– să NU fi făcut mamografie în ultimele 12 luni.

Momentan, testările se fac la Institutul Regional de Oncologie din Iași, în zilele de luni și joi, între orele 7.30 și 19.00. Femeile care îndeplinesc criteriile din cadrul proiectului se pot programa la numărul de telefon: ‪0753.477.774‬ sau la email: [email protected]

În curând, IRO va trimite în județele din nord estul și sud estul țării și o Unitate Mobilă de Screening, dotată cu mamograf digital și materiale sanitare, iar femeile care corespund criteriilor stabilite în proiect se pot testa gratuit.

Ce este mamografia? Mamografia este o examinare radiologică specială a sânului, care ajută la detectarea modificărilor la nivelul structurii acestuia. În timpul unei mamografii, disconfortul femeilor, în cele mai multe cazuri, este minim. Unele femei cu sâni sensibili pot avea un grad mai mare de disconfort.Tehnicianul va poziționa sânul pe o platformă a aparatului și-l vacomprima ușor cu o paletă specială, cu scopul de a reduce grosimeaacestuia, pentru o mai bună vizualizare a structurilor anatomice.Această compresie va dura câteva secunde și poate crea o ușoară senzație de tensiune în sân, care dispare când se decomprimă sânul.

Cum ne pregătim pentru examinareSe recomandă ca în timpul procedurii să nu existe urme de pudră de talc, deodorant sau loțiune în zona sânilor sau a axilelor. Acestea pot apărea pe mamografie ca pete de calciu și pot compromite calitatea imaginii.Proiectul ONCOFEM se derulează până în decembrie 2023.