Cancerul de col uterin reprezinta unul dintre cele mai frecvente neoplazii diagnosticate la femei si una dintre cauzele principale de deces prin cancer.

La nivel national, 5 femei isi pierd viata ca urmare a acestui tip de cancer. Cele mai multe cazuri sunt descoperite la femeile tinere, pana in 45 de ani si rareori la femeile sub 20 de ani. Din pacate, multe femei descopera aceasta afectiune mult prea tarziu deoarece nu cunosc sau nu dau importanta testului Papanicolau. Primul test Papanicolau e bine să fie facut incepand cu varsta de 21 de ani sau la 3 ani de la inceperea vietii sexuale, daca aceasta a avut loc mai devreme de varsta de 21 de ani.

Pentru femeile cu varste intre 21 şi 30 de ani, ACOG (Colegiul American de Obstetrica si Ginecologie) recomanda testul o dată la 2 ani, pentru femeile cu varsta intre 30 si 64 de ani, testul este recomandat anual.

De aceea, IRO Iasi in parteneriat cu Enable Romania lanseaza o campanile de screening gratuit pentru cancerul de col uterin sub deviza “ Fii responsabila de sanatatea ta”.

Sursa: IRO Iasi