Ministerul Educației ia in calcul o varianta prin care, când apar cazuri de COVID într-o clasă, copiii nevaccinați să treacă obligatoriu în online, iar cei vaccinați continue fizic cursurile. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Vineri va avea loc o întâlnire la Guvern, cu premierul Florin Cîțu, miniștrii Educației și Sănătății și alți responsabili guvernamentali pe tema regulilor pentru noul an școlar.

Ordinul cu noile reguli va fi aprobat la începutul lunii septembrie in functie de evoluția pandemiei.

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a spus că școlile sunt diferite și trebuie găsite soluții care să poată fi adaptate pentru fiecare școală.

Andrei Baciu a menționat și că soluția cu trecerea doar a copiilor nevaccinați a fost propusă deoarece studiile științifice au arătat că persoanele vaccinate transmit într-o mică măsură virusul.

Masură, așa cum este discutată acum,nu i-ar viza și pe profesori, asta deoarece dintre toate profesiile, în domeniul educației sunt cei mai mulți angajați vaccinați, ca procent.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat, miercuri, pentru Antena 3, că se va lua în calcul „demararea unei campanii de întâlniri interactive la nivelul fiecărei școli, mediată de către o persoană desemnată din fiecare școală și de către un reprezentant DSP, pentru a prezenta părinților interactiv problematica, importanța și necesitatea vaccinării. Se vor discuta și măsuri de stimulare a vaccinării. Nu vă ascund că este de luat în calcul, cu titlul de ipoteză, inclusiv acea decizie care în cazul apariției unor cazuri confirmate într-o clasă, cei care nu sunt vaccinați să treacă obligatoriu în online, iar cei care sunt vaccinați să poată continua cu prezență fizică, nu să fie obligați”.

„Opțiunea numărul unu este aceea de deschidere a școlii cu prezență fizică. Doar în situația în care vom fi obligați de o evoluție nefavorabilă, foarte pronunțată din perspectivă epidemiologică vom apela la acele scenarii. Ne dorim ca toți elevii să aibă acces în școală cu prezență fizică. Opțiunea numărul unu la momentul la care vorbim este școală cu prezență fizică începând cu 13 septembrie pentru toți elevii”, a spus ministrul Educației, citat de Edupedu.ro.

Masca rămâne obligatorie în școli, indiferent dacă elevii sunt vaccinați sau nu. Distanțarea va rămâne o regulă. De asemenea, respectarea normelor de igienă și obligativitatea aerisirii spațiilor de învățământ.

Precizăm că acum pot fi vaccinați anti-COVID copiii începând cu vârsta de 12 ani, cu vaccinurile Pfizer sau Moderna.