Ii vedem la colț de stradă, imbrăcați sărăcăcios, cu o cutie sau o sacosă in care adună bani, chiar și cu documente medicale care dovedesc, sau așa ar trebui, existența unei boli grave. Sunt ei, cerșetorii, cei care stau cu zilele in zonele cele mai circulate ale municipiului Iași, implorând, cu texte potrivite, pentru un leu.

Intâmplarea a făcut sa fim astăzi in zona Moldova Mall, zona intens circulată, unde un cerșetor, cunoscut de altfel pentru sumele mari de bani care au fost găsite asupra lui de catre organele abilitate cand au fost desfașurate acțiuni de combatere a cerșetoriei, a reușit ca in mai puțin de 30 de secunde să adune de 150 de lei, sumă pe care majoritatea dintre cei care muncesc pe brânci, nu reusesc sa o adune intr-o zi intreagă de lucru.

Pentru că ne-a atras atenția, am urmărit timp de 5 minute, nu mai mult, ce “incasează” cerșetorul respectiv: 100 de lei de la un binevoitor, alti 50 de lei de la altul, iar de la restul – in jur de 10 persoane, intre 5 si 10 lei. La un calcul simplu, in doar 5 minute, a adunat mai bine de 200 de lei.

Nu contestăm că acel om chiar are probleme de sănătate, cu toate că sunt atâția oameni amărâți dar care nu intind mâna la nimeni, insă constatăm faptul că românii deși o duc greu in aceste vremuri, sunt incă milostivi, empatici și impart din mult sau puținul lor, cu alții.

Nu putem sa nu ne intrebăm…dar pe cei care nu intind mâna, nu cerșesc dar sunt săraci lipiți deși muncesc pe unde apuca, de cele mai multe ori pe doar câțiva lei și isi duc amarul cu demnitate, cu doar o paine și nimic altceva pentru că atât iși permit, cine ii ajută? Cei mai amârați și mai bătuți de soartă, dar care nu indrăznesc sa iasă la cerșit, oare cum se descurcă?

Reamintim că autoritătile locale desfașoară constant campanii de informare și combatere a cerșetoriei. Detalii aici: Iașul “Spune NU cerșetoriei”- campanie organizată de autoritățile locale – 24Iasi.ro