Despre E-uri se stie ca sunt substante realizate in laborator dar care se gasesc in compozitia alimentelor ambulate. In momentul in care sunt adaugate in alimente sau bauturi, gustul lor se schimba, este mai bun, culoarea mai frumoasa, rezistenta la alterare mai mare.

De ani intregi se fac cercetari cu privire la impactul pe care aceste substante il au asupra sanatatii noastre, stabilindu-se ca unele sunt cancerigene, altele afecteaza ficatul, rinichii si alte organe vitale iar lista de efecte negative asupra organismului uman poate continua la nesfarsit. Tot de ani intregi, asociatii, medici, cercatatori fac demersuri pentru ca aditivii din alimente sa fie interzisi insa cei din industria alimentara se opun vehement.

Iata lista celor mai periculoase E-uri, care se regasesc in alimentatia, in special in produsele ambalate si conservele care se comercializeaza in Republica Moldova:

Denumire                                                        Riscuri                                      In ce alimente se gaseste                   

E110Sunset yellow – colorant galbenCancerigenDulciuri, prajituri, budinci sucuri
E123Amarant – colorant rosuCancerigen, interzis in SUA si RusiaDulciuri, jeleuri, branza topita
E124Ponceau 4R – colorant rosuToxic interzis in SUAMezeluri
E127Eritrozina – colorant rosuProvoaca cancer al tiroidei la animaleAlcool, inghetata, prajituri, bomboane, sucuri racoritoare
E128Rosu 2 G – colorantMutagen si toxic. Interzis in SUA si AustraliaCarne de hamburgeri
E211Acidul benzoic si derivatii saiposibil cancerigen, interzis in SUA, dar permis la noiUnele bauturi racoritoare
E220/E228Sulfiti – conservantiProvoaca alergiiCarne de hamburgeri, cartofi deshidratati, fructe confiate, prajituri, bere, vin, otet de vin
E230Bifenil – conservantToxic, interzis in AustraliaCitrice
E231Ortofenilfenol – conservantToxic, posibil cancerigen. Interzis in SUA si Australia.Citrice
E233Tiabendazol – conservantiToxic. Interzis in AustraliaCitrice
E249/E252Nitrati si nitriti – conservantiPosibil cancerigenMezeluri si alimente conservate prin sarare, branza
E320Butil-hidroxi-anisol BHA-conservantPosibil cancerigenConservant, cartofi deshidratati, uleiuri vegetale, supe concentrate, sosuri, guma de mestecat
E425Glucomanan – agent de texturaToxic respiratorJeleuri
E621Glutamat monosodic MSGProvoaca efecte neurotoxiceCondimente, supe concentrate
E95Acetsulfam K – indulcitorPosibil cancerigen, interzis in SUAGuma de mestecat, produse zaharoase, bauturi racoritoare
E954Zaharina – indulcitorPosibil cancerigenGuma de mestecat, produse dulci, bauturi racoritoare