Despre E-uri se stie ca sunt substante realizate in laborator dar care se gasesc in compozitia alimentelor ambulate. In momentul in care sunt adaugate in alimente sau bauturi, gustul lor se schimba, este mai bun, culoarea mai frumoasa, rezistenta la alterare mai mare.
De ani intregi se fac cercetari cu privire la impactul pe care aceste substante il au asupra sanatatii noastre, stabilindu-se ca unele sunt cancerigene, altele afecteaza ficatul, rinichii si alte organe vitale iar lista de efecte negative asupra organismului uman poate continua la nesfarsit. Tot de ani intregi, asociatii, medici, cercatatori fac demersuri pentru ca aditivii din alimente sa fie interzisi insa cei din industria alimentara se opun vehement.
Iata lista celor mai periculoase E-uri, care se regasesc in alimentatia, in special in produsele ambalate si conservele care se comercializeaza in Republica Moldova:
Denumire Riscuri In ce alimente se gaseste
E110 | Sunset yellow – colorant galben | Cancerigen | Dulciuri, prajituri, budinci sucuri |
E123 | Amarant – colorant rosu | Cancerigen, interzis in SUA si Rusia | Dulciuri, jeleuri, branza topita |
E124 | Ponceau 4R – colorant rosu | Toxic interzis in SUA | Mezeluri |
E127 | Eritrozina – colorant rosu | Provoaca cancer al tiroidei la animale | Alcool, inghetata, prajituri, bomboane, sucuri racoritoare |
E128 | Rosu 2 G – colorant | Mutagen si toxic. Interzis in SUA si Australia | Carne de hamburgeri |
E211 | Acidul benzoic si derivatii sai | posibil cancerigen, interzis in SUA, dar permis la noi | Unele bauturi racoritoare |
E220/E228 | Sulfiti – conservanti | Provoaca alergii | Carne de hamburgeri, cartofi deshidratati, fructe confiate, prajituri, bere, vin, otet de vin |
E230 | Bifenil – conservant | Toxic, interzis in Australia | Citrice |
E231 | Ortofenilfenol – conservant | Toxic, posibil cancerigen. Interzis in SUA si Australia. | Citrice |
E233 | Tiabendazol – conservanti | Toxic. Interzis in Australia | Citrice |
E249/E252 | Nitrati si nitriti – conservanti | Posibil cancerigen | Mezeluri si alimente conservate prin sarare, branza |
E320 | Butil-hidroxi-anisol BHA-conservant | Posibil cancerigen | Conservant, cartofi deshidratati, uleiuri vegetale, supe concentrate, sosuri, guma de mestecat |
E425 | Glucomanan – agent de textura | Toxic respirator | Jeleuri |
E621 | Glutamat monosodic MSG | Provoaca efecte neurotoxice | Condimente, supe concentrate |
E95 | Acetsulfam K – indulcitor | Posibil cancerigen, interzis in SUA | Guma de mestecat, produse zaharoase, bauturi racoritoare |
E954 | Zaharina – indulcitor | Posibil cancerigen | Guma de mestecat, produse dulci, bauturi racoritoare |