În România anul acesta se estimează o producție record de cereal dar românii plătesc mai mult pentru pâine. De vină pentru scumpiri ar fi majorările de tarife de la curent și gaze.

Oficialii din Ministerul Agriculturii spun România trimite peste granițe milioane de tone de cerele dar importă produse de panificație congelate. 

Astfel, România a exportat în afara Uniunii Europene aproximativ 1 milion de tone de cereale, arată datele Comisiei Europene.

România a exportat peste 537.000 de tone de orz, 430.000 de tone de grâu și circa 41.300 de tone de porumb.

In acest moment, România este cel mai mare exportator de cereale din UE, urmată de Franța.

Clubul Fermierilor România estimeaza că producţia totală de cereale a României ar putea depăși anul acesta 34 de mi­lioane de tone.

„În costul pâinii nu avem doar materie primă, materia primă reprezintă un 60% din prețul de cost, mai avem și energie electrică, avem și transport, avem și o logistică, salarizare. După calculele noastre, creșterea la pâine se încadrează între 5 și 7% depinde de specialitate. Dacă ne uităm cât a crescut energie electrică ne dăm seama de ce s-a ajuns la o creștere a prețului pâinii.

Strategia ministerului e să facem în așa fel încât producția să o folosim în interiorul țării, să o valorificăm și să exportăm produse finite.

Mai avem însă mult de lucru până putem să absorbim aproape 11 milioane de tone de grâu. Avem producții record, ne încadrăm pe o medie bună la grâu 5300 de kg la hectar” a declarat Aurel Simion, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

sursa: financiarul.ro