Delegaţia României la Jocurile Paralimpice de la Tokyo va fi compusă din 7 sportivi, care vor concura la tenis de masă, judo, atletism, ciclism şi tir cu arcul, iar obiectivul este câştigarea a trei medalii, a declarat, pentru Agerpres, vicepreşedintele Comitetului Naţional Paralimpic, Ciprian Anton.

Jocurile Paralimpice ediţia 2020 vor avea loc în perioada 24 august – 5 septembrie, la Tokyo.

“Vom avea şapte sportivi, unul la tenis de masă, Bobi Simion, unul la judo, Alex Bologa, doi la atletism, Octavian Tucaliuc şi Tabita Vulturar, unul la tir cu arcul, Eugen Pătru, şi alţi doi la ciclism, Eduard Novak şi Eduard Moescu. Cu siguranţă că se putea mai bine, dar baza de selecţie pentru participarea la un astfel de eveniment atât de mare, Jocurile Paralimpice fiind cel mai mare eveniment din lume, necesită cele mai bune resurse”, a declarat Anton.

Vicepreşedintele Comitetului Naţional Paralimpic speră ca trei din cei şapte sportivi români să reuşească să urce pe podium la competiţia din Japonia:

“Sper ca sportivii noştri să aducă medalii acasă şi să fim bine din punctul ăsta de vedere. Îl avem pe Alex Bologa, la judo nevăzător, este singurul din ţară care practică acest sport şi care de mai bine de doi ani şi jumătate este numărul 1 mondial şi avem şanse cred eu să obţinem medalii. La atletism, la fel, apoi domnul ministru Novak sperăm să obţină medalii la velodrom sau şosea. E foarte greu să vorbim despre un număr de medalii ca obiectiv la aceste Jocuri Paralimpice, pentru că nu ne dorim să punem presiune pe sportivii pe care ne bazăm. În mod sigur aşteptăm o medalie de la Alex Bologa, din partea lui Eduard Novak, pentru că are deja istorie în zona asta… Nu aş putea spune un pronostic clar, dar din şapte sportivi pe care îi avem, eu sper să ne ducem pe podium cel puţin cu trei”, a mai spus Ciprian Anton.

Delegaţia României este compusă doar din 15 persoane, regulile impuse de organizatori interzicând prezenţa unei echipe medicale sau însoţitori pentru sportivii paralimpici. România a cucerit până acum patru medalii la Jocurile Paralimpice, dintre care trei au fost obţinute la ciclism de Eduard Novak, actualul ministru al Tineretului şi Sportului precum şi o medalie câştigată de Alex Bologa, la judo.