Robert Dorin este ceea ce putem numi “un sportiv complet”. Campion la K1, box și la Jiu Jitsu Brazilian, Robert a îmbrățisat cariera de polițist și i se potrivește cel mai bine, după cum spune chiar el. A fost de acord să ne împărtășească informații, atât din experiența lui de sportiv aflat în plin ascensiune, cât si din cea de “om al ordinii”, fiind angajat al Inspectoralui de Poliție Iași. Pune aceeași pasiune în meserie ca și în sportul pe care îl practică. Și-a dorit, a muncit si a reușit sa câstige campionate, astfel încât la fiecare dintre cele trei sporturi deține titluri de campion național in cadrul galelor profesionale, iar la kickboxing este campion European. Puțini sportivi se pot lauda cu asemenea performanțe.

Robert, ai în spate o experiență vastă ca sportiv, promovezi practicarea unui sport care să țină atât mintea cat și trupul la nivel optim. Cum ai început?

Aveam 12 ani cand am început cu kickboxingul. La 24, m-am apucat de box si la 27 de Jiu Jitsu Brazilian, deci nu mai eram chiar un adolescent. La fiecare dintre cele trei sporturi practicate, precum și in meseria mea, am depus si depun tot efortul și toată dăruirea pentru a fi printre cei mai buni, nefiind genul de om care se multumește cu jumătăți de măsură.

Cum se “împacă” cele două, cariera de sportiv cu cea de polițist? Cum vezi legătura dintre ele?

În general, ca polițist, este foarte util să ai o bază a unui sport de contact, oricare ar fi el. Dar din punctul meu de vedere, Jiu Jitsu Brazilian este cel mai complex si cel mai indicat pentru munca depusă in cadrul poliției, pentru ca poti imobiliza si poți împiedica orice acțiune, orice atac al unui infractor fără să fie nevoie sa rănești persoana in cauză. Practic, tehnicile folosite în Jiu Jitsu Brazilian oferă posibilitatea de a opri orice violență asupra ta, fără să fie nevoie sa folosesti violența, la rândul tău. Sistemele din Jiu Jitsu Brazilian se mulează efectiv pe ceea ce este nevoie, ca polițist, atunci când situatia o cere. Când ești bine pregatit fizic, esti sigur pe tine atunci și atitudinea vorbeste in fata infractorului, iți poti indeplini cu mult mai multa usurință misiunea. Siguranța vine prin prezența fizică, dar și prin cunostintele acumulate atât din punct de vedere al meseriei cât și din punct de vedere sportiv.

Cum a fost să treci de la un sport la altul, dat fiind că ai inceput cu kickboxing și ai ajuns la Jiu Jitsu Brazilian?

Ca să devii campion in alta disciplină trebuie să devii din nou începătorul lipsit de experiență ca din prima zi de când ai pășit în sala de lupte, sa treci prin eșecuri, accidentări și frustrări, să simți ca stai pe loc deși vii zilnic la antrenamente. Trebuie sa ai încredere in proces, să nu te lași copleșit de eșecurile de azi și sa crezi că într-o zi toată munca iti va fi rasplatită si vei avea rezultatele la care visai.

Pe Bogdan Toma, antrenorul meu, il cunoscusem in urmă cațiva ani iar când am aflat că a deschis o sală in Iasi, mi-am dat seama că Jiu Jitsu Brazilian este ceea ce mi se potrivește cel mai bine și se apropie cel mai mult de ce simțeam eu ca fiind de ajutor in carieră. Cu Bogdan dar și cu Tiberiu Popa, cel de al doilea antrenor al meu, am rezonat din prima clipă, pur și simplu am fost pe aceeasi lungime de undă.

Cum vezi legatura intre un sportiv și antrenorul sau antrenorii săi?

Suntem, practic, o familie extinsă aici, la sală. Fără doar și poate, omul sfințește locul. Aici am intâlnit oameni extraordinari, mă refer la colegii de sală, dar și antrenori foarte implicați. Atât Bogdan cat și Tiberiu se documentează foarte mult cu privire la tehnicile din BJJ, petrec ore in șir din timpul lor liber pentru a ne putea prezenta tot ce este nou, atat in Jiu Jitsu cat și in sport in general, și oferă informatii prețioase nu doar pe partea tehnică cat și pe partea de nutriție. Lor și familiei mele datorez o mare parte din succesul meu și le multumesc pentru munca depusă. Efortul lor ca antrenori, a fost răsplatit de curând la AJP Tour România National, unde au primit pentru a doua oară, titlul de Best Team Adult NoGi. Este clar ca fără eforturile și susținerea lor nu aș fi reușit sa evoluez atat de rapid sau să am rezultatele pe care le am la campionatele de Jiu Jitsu Brazilian din Romania.

Cât timp aloci antrenamentelor, cat te antrenezi in fiecare zi?

Zilnic, mă antrenez cel putin 2 ore insă pentru un om pentru care sportul e doar pentru recreere sau un hobby și nu este neaparat axat pe performanță, 2-3 antrenamente de 1 ora, săptămanal, sunt suficiente pentru un corp armonios si o minte sănătoasă dar si pentru a fi perfect capabil de a se apăra pe sine sau pe cei dragi, daca situația o impune. Principalul avantaj este ca Jiu Jitsu Brazilian poate fi practicat la orice varstă, nu presupune costuri mari pentru ca nu necesită neaparat echipament special sau mănuși, de exemplu.

Antrenorul Bogdan Toma crede că Robert Dorin are șanse mari de a se impune pe plan extern, pregătindu-se intens pentru viitoarele competiții europene:

“Cu ceva timp în urmă, am avut ocazia să încep pregatirea sportivă cu Robert Dorin. In urma unei accidentări la cot, i s-a ivit oportunitatea de a încerca lupta la sol. Având deja experiență in alte discipline de contact, iar știința mișcării fiind deja conturată, am avut un avantaj in integrarea grappling-ului in arsenalul său, astfel că am obținut impreună un progres rapid. Un sportiv foarte receptiv, atent, disciplinat și cu o gestionare foarte bună a acțiunilor sub doze mari de stress, s-a integrat perfect in tiparul Jiu-Jitsului brazilian. Cu o frecventă ridicată la antrenamente a favorizat retenția informației cumulate. A reușit deja sa obțină rezultate importante la nivel național. Pe viitor, avem in plan sa mergem inclusiv la competițiile externe in vederea obținerii cat mai multor rezultate importante”, a transmis antrenorul Bogdan Toma.

Cea mai recenta performanță a lui Robert Dorin a fost la AJP Tour National Pro Romania unde a obținut medalia de aur.