Consilierii județeni, reuniți în ședință ordinară, au aprobat, astăzi, 40 de proiecte de hotărâre. Plenul a votat Studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici pentru a doua etapă a proiectului de extindere a Aeroportului Internațional Iași. Proiectul prevede creşterea suprafeţelor de mişcare cu încă 11 locuri pentru aeronave, dintre care unul pentru situaţii de urgenţă, edificarea unui nou corp administrativ și a unui turn de control de 30 m înălţime, crearea de facilităţi cargo, prin reconfigurarea actualului terminal de pasageri T2, ce va avea o capacitate de procesare de 10-12 mii tone/an și realizarea unei parcări de lungă durată cu o capacitate de 537 locuri. Valoarea totală a investiției este de 278,6 milioane lei, cu TVA. Tot pentru Aeroport, a fost aprobată construirea unui garaj pentru echipamente, a unei platforme Remiză PSI şi a unui drum pentru servicii de handling, precum și rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru 2022-2023 și estimări 2023-2024.

Consilierii județeni au aprobat și trecerea din domeniul public al comunei Bârnova în domeniului public al judeţului Iaşi a trei tronsoane de drum în lungime totală de 2,132 km, în vederea înfiinţării Centurii uşoare de ocolire a Municipiului Iaşi.

Prin votul dat de plen s-a asigurat și contribuția financiară din bugetul județului pentru achiziționarea unui RMN ultraperformant la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu” Iași. Noul dispozitiv, cu o putere de 1,5 Tesla, va fi dotat cu softuri dedicate patologiei neuro și va permite un diagnostic imagistic de cea mai înaltă precizie.

Consiliul Județean a aprobat, de asemenea, clasificarea ca drum județean a unor porțiuni de 2,87 de kilometri de drum comunal aparținând UAT -urilor Mironeasa și Mogoșești. Acest drum asigură accesul spre Schitul Hadâmbu, declarat monument istoric.

“De curând, am marcat împlinirea a doi ani de mandat, ocazie cu care am făcut o reevaluare a proiectelor pe care le-am adoptat și implementat în această perioadă. Toată activitatea de până acum nu poate decât să ne motiveze să continuăm cu aceeași energie și implicare cu care am început. Și în această ședință de plen am adoptat proiecte importante pentru dezvoltarea județului, de la extinderea Aeroportului, la înființarea Centurii ușoare, la dotarea spitalelor din subordine, la parteneriatele privind dinamizarea activității culturale’’, a declarat președintele Consiliului Județean, Costel Alexe.