Țeapă de zile mari pentru mai mulți ieșeni care au achiziționat prin promisiune de vânzare – cumpărare de la societatea S.C. Tech Confort S.R.L. apartamente. Oamenii au transmis că în perioada 2020 și 2021, au încheiat antecontracte pentru apartamente situate în blocurile C2 și C3 de pe strada Petre Vancea din Municipiul Iași, județul Iași, mai exact în spatele Lidl Bucium, cu promisiunea că actele vor fi finalizate până în luna august, cel târziu până în luna octombrie 2021.

“Societatea ne-a permis să ne mutăm în octombrie, să ne mobilăm apartamentele, ne-au prelungit promisiunea de vânzare-cumpărare până în martie 2022, spunându-ne că actele mai durează câteva luni și se vor întocmi în ianuarie 2022. Bucuroși că ne-am cumpărat prima noastră casa, ne-am mutat în apartament, am investit în mobilă o sumă considerabilă de bani. A trecut ianuarie, martie, iar firma nu a reușit să întocmească actele. În 2022 când am sunat să ne prelungească măcar promisiunea expirată, aceștia au refuzat menționând că actele se vor face curând și apoi nu ne-au mai răspuns pe nici o cale de comunicare, ci doar au trimis răspunsul atașat”, ne-a transmis unul dintre păgubiții societății Tech Confort S.R.L.

Mai mult, în prag de Sărbători, reprezentanții societății au contactat proprietarii care nu apucaseră încă să achite întreaga sumă pentru apartamentele respective și li s-a solicitat un preț mai mare, deci o diferența mai mare de plată până la achitarea integrală a apartamentelor sau să plătească chirie lunară pentru propria casă.

“Pe 07.12.2022 Societatea S.C. Tech Confort S.R.L. ne-a sunat pe majoritatea proprietarilor care nu au achitat suma integrală, să ceară bani în plus sau să plătim o chirie lunară pentru apartament (care nu se va scădea din valoarea apartamentului) sau nu vom avea voie să mai locuim în apartament și să ne mutăm, amenințându-ne că ne vor da afară prin diferite metode (fiind intermediari, nu ne vor mai achită facturile (pe care noi le plătim prin intermediul lor), vor schimbă butucul la ușă când noi nu vom fi acasă, etc. ). Le-am spus că nu e corect ceea ce fac și că sunt oameni care vor suferi foarte mult, că au investit bani în mobilarea apartamentului, mobilă pe care nu au unde să o mute sau la comandă care nu se va mai potrivi în altă parte, că nu au unde să locuiască și că au investit o grămadă de bani în apartament, dar aceștia au spus că nu le păsa și că astea sunt cele 2 opțiuni prezente: plătim chirie sau plecăm și ne dau banii înapoi”, a mai spus unul dintre cei păgubiți.

Practic, constructorului nu i-a mai convenit prețul discutat la antecontract și vrea mai mulți bani, indiferent că lăsa pe drumuri familii întregi, care au apucat deja să se mute în respectivele apartamente, au investit bani în mobilă și electrocasnice și au apucat să plătească sume considerabile din prețul apartamentelor.

“Având în vedere că prețurile au crescut foarte mult, societatea vrea să ne dea banii înapoi și să ne dea afară ca să poată să vândă apartamentele mai scump, dar nu ne vom recupera și banii pe mobilă. Oamenii sunt disperați pentru că vor ajunge în străzi și nu știu ce să facă. Îmi pare rău că este posibil să se ajungă la această situație într-o țară civilizată. Am cumpărat acest apartament și am fost fericiți că am reușit să ne luăm prima noastră casa, am investit o grămadă de bani adunați cu greu, iar acum să ajungem pe drumuri fără nimic. Am respectat toate promisiunile făcute, dezvoltatorul ne-a promis că totul este în regulă, am căzut în capcană lor, iar acum vor să ne dea afară, având în vedere că tot ei sunt cei care nu au respectat termenii și condițiile, iar noi greșind doar prin simplul fapt că am avut încredere în ei, iar aceștia doar mințindu-ne pe fiecare în parte (spunând povesti și minciuni la fiecare individual în funcție de situație) “, a continuat unul dintre cei păgubiți.

Așa cum era de așteptat, problema este la autorizația de construcție, pe care constructorul se pare că nu o poate obține pentru că nu a respectat proiectul, deci nu se poate face recepția clădirilor. Blocurile respective ar fi trebuit să aibă parcare subterană care lipsește. S-au încercat diverse “artificii”, cum ar fi un schimb de terenuri cu statul roman pentru a putea construi parcările însă nu s-a ajuns la un consens.

“Firma nu poate încheia actele deoarece în autorizația de construire societatea S.C. Tech Confort S.R.L. trebuia să facă parcări subterane și nu au făcut acest lucru. Vor să facă parcările pe malul râului Vamasoaia, teren ce aparține domeniului privat al statului, cu Număr Cadastral 172255, printr-un schimb de terenuri cu statul român. Fără locuri de parcare nu pot face recepția clădirilor”, ni s-a mai transmis.

Oamenii sunt dezamăgiți și de faptul că apartamentele nu arăta nici pe departe la fel ca în imaginile de prezentare, iar bătaia de joc la adresa tuturor celor care și-a pus toate economiile și speranțele în ceea ce ar fi trebuit să le fie ACASĂ nu poate fi trecută cu vederea.

“Imaginea de prezentare, pe care ne-am bazat și am cumpărat apartamentul este diferită față de ce a fost construit (am atașat imaginea în acest mail). Au fost scrise reportaje în octombrie 2020 de către ReporterIS, referitor la această situație. Am discutat și cu ceilalți proprietari și suntem disperați să putem face ceva, sperând că această poveste să fie publică pentru că este o problemă serioasă în Iași. Din cauza creșterii prețurilor, foarte mulți dezvoltatori practică această metodă, iar cetățenii ajung dezamăgiți și se simt neputionciosi în fața dezvoltatorilor”, a încheiat unul dintre cumpărători.

Rămâne de văzut cum se va rezolva această situație, cert este că oamenii traiaesc într-un stres continuu, având în vedere că dezvoltatorul i-a amenințat deja că vor fi dați afară din apartamente și că vor rămâne pe drumuri.

By admin