Un eveniment inedit a fost organizat de către Inspectoratul de Poliție Județean Iași în parteneriat cu Penitenciarul Iași pentru prevenirea delincvenței juvenile. Evenimentul a fost organizat la Colegiul Național “Vasile Alecsandri” Iași iar tinerii care au participat au avut parte de o surpriză de proporții căci invitați au fost doi cetățeni care își ispășesc pedepsele in Penitenciarul Iași. Poveștile de viață ale celor doi sunt diferite, unul fiind inchis pentru agresiune sexuală iar celălalt, pentru furt și tâlhărie, dar au in comun trei lucruri: amândoi au avut parte de un anturaj nepotrivit, amândoi au de ispășit pedepse de aproximativ 3 ani și jumătate și amândoi își doresc să își schimbe viața când vor fi in libertate. Redacția 24iasi prezintă aceste două povești de viață pentru a trage un semnal de alarmă in rândul tinerilor cu privire la pericolele unui anturaj nepotrivit dar și a lipsei de implicare din partea familiei/cunoscuților. Iată, așadar, episodul 1 in care personaj principal este Florin.

Florin este intelectual, are puțin peste 40 de ani, are o soție și doi copii iar din exterior, părea bărbatul ideal: avea un loc de muncă bine plătit la care se simțea respectat, avea prieteni și o viață mai mult decât împlinită însă nimeni nu știa ce se ascunde in spatele acestei imagini, nimeni in afară de cel pe care il credea cel mai bun prieten. Povestea pare ruptă dintr-un film, dar este pura realitate pe care Florin a prezentat-o celor câtorva sute de elevi de liceu prezenți in sală.

“Am fost un copil nesupravegheat, lăsat de capul lui însă am învățat foarte bine, am fost mereu premiant. Până pe la liceu, nu am avut probeme. Apoi, am rămas elevul ideal la ore dar ce se întâmpla după aceea era cu totul altceva. Am inceput in liceu să merg la petreceri in timpul liber, petreceri la care se consuma mult alcool și pastile, căci pe vremea aceea drogurile nu se găseau ușor. Beam, luam acele pastile și nu mai știam de mine. Desigur, erau și fete la acele petreceri și ajunsesem să intrec limita iar orice gest al lor mă incuraja să acționez: să le ating, să le vorbesc intr-un anumit fel, să le harțuiesc. Nu realizam ce fac. Am continuat să fac asta și la vârsta adultă, practic am ajuns să duc o viață dublă: m-am căsătorit, am devenit tată, însă având bani pentru că am un job bine plătit, am continuat să merg la petreceri, să beau, să mă droghez și să hărțuiesc femei. Am facut asta chiar și cu colegele de muncă atunci când se organizau petreceri în cadrul firmei. Cine mă cunoștea in restul timpului, nu m-ar fi crezut in stare de toate aceste fapte, păream bărbatul ideal dar de fapt eram agresor sexual“, și-a inceput Florin povestea, șocând audiența.

Florin are doi copii mari iar ca părinte, spune că nu are ce să își reproșeze: le-a oferit copiilor o educație bună, dragoste părintească, protecție si toate nevoile materiale satisfăcute. Însă nu știa nimeni că de fapt tatăl și soțul dedicat nu era deloc ceea ce parea a fi.

“Nu m-am putut opri din ceea ce faceam. Efectiv. Nici măcar cel mai bun prieten nu a îndrăznit să imi spună ceva pentru că in momentul in care beam și mă drogam, deveneam foarte violent, chiar și lui ii era frică de mine. Iar când eram acasă, la muncă, eram cel mai bun om”, a mai spus Florin.

Dar totul a ieșit la iveală când a agresat sexual o femeie care l-a reclamat la Poliție, astfel fiind condamnat la 3 ani și jumătate de inchisoare cu executare. Atunci a realizat ce a făcut atâția ani iar acum spune că pedeapsa aceasta e cel mai bun lucru care i se putea întâmpla, pentru ca l-a schimbat total.

“Am avut timp să meditez. Mi-am dat seama ce am facut iar pedeapsa asta a fost ca un duș rece, o palmă peste ochi care m-a trezit la realitate. Familia mi-a rămas alături, sotia încearcă să înțeleagă și împreună, încercăm să trecem peste ceea ce a fost și să menținem o relație bună. Am un job la care sunt așteptat să mă intorc însă orice ar fi, știu că voi rămâne mereu un fost pușcăriaș. “, a continuat Florin.

Florin le-a spus elevilor că nu are scuze pentru ce a făcut și nici nu încearcă măcar să le găsească însă le-a dat, poate, cel mai important sfat:

“Să țineți mereu cont că din partea unei femei, NU ÎNSEAMNĂ NU”.

P.S. Polițiștii le-au exemplificat elevilor ultimul caz de agresiune sexuală cu care s-au confruntat: un tânăr a fost arestat preventiv 30 de zile pentru că a pus mâna pe fundul unei tinere!