Incepand cu data de 18 iulie pana pe 31 august 2021, iesenii se pot bucura de o plimbare pana la Palatul Roznovanu unde va fi organizata o expozitie dedicata Reginei Maria a Romaniei, la 83 de ani de la trecerea in nefiinta a acestei personalitati emblematice , datorata conceptiei sale despre regalitate.

Cu o viata tumultoasa pentru acele vremuri, pe numele sau complet Maria de Edinburgh – Saxa – Coburg – Gotha,Regina Maria a Romaniei s-a nascut la 29 octombrie 1875, la Eastwel Park, din comitatul Kent – Marea Britanie, fiind fiica ducelui Alfred de Edinburgh, al doilea fiu al reginei Victoria a Marii Britanii si a Marii Ducese Maria, unica fiica a tarului Alexandru II al Rusiei si a printesei Maria de Hessen. Despre ea s-au scris multe,insa cert este ca a urmărit constant intarirea legaturilor dintre Romania si Marea Britanie dovedind reale calitati diplomatice in sustinerea si apararea intereselor Romaniei.

Pe timpul razboiului si-a acompaniat sotul in refugiu in Moldova si a activat ca sora de caritate in spitalele militare, motiv pentru care a fost numita „mama ranitilor”. Regina Maria a Romaniei a trecut in nefiinta la 18 iulie 1938.

Asadar, iesenii sunt invitati sa viziteze expozitia „Regina Maria – sora medicala pentru soldații raniți pe front și bolnavii de tifos” unde pot gasi materiale documentare, fotografii vechi, informatii din viata Regina Maria a Romaniei.