Perioada sărbătorilor de iarnă aduce pentru cei mici o mulţime de bucurii, iar dintre acestea plecatul la colindat în perioada Crăciunului este una dintre cele mai aşteptate.

Atragem atenţia tuturor părinţilor, atât din mediul rural, cât şi din mediul urban, cu privire la riscul ca minorii să devină victime ale unor persoane rău-intenţionate. După cum bine ştiţi, Crăciunul şi sfârşitul de an reprezintă momente în care tradiţiile se manifestă, mulţi dintre copii plecând să colinde prin vecini şi nu numai. Fac acest lucru şi datorită spiritului sărbătorilor de iarnă, dar şi bucuriei de a strânge bani sau dulciuri. Întrucât copiii merg în principal neînsoţiţi la colindat, creşte riscul ca aceştia să fie acostaţi fie de alţi minori, fie de adulţi pentru a le cere banii adunaţi din această activitate tradiţională.

Pentru a evita victimizarea copilului dumneavoastră, atunci când se află la colindat, vă recomandăm să:

  • vă însoţiţi copilul, mai ales dacă pleacă la colindat pe timp de seară sau noapte;
  • stabiliţi exact locaţiile şi traseul pe care urmează să îl parcurgă atunci când merge la colindat;
  • stabiliţi şi să verificaţi cu ce copii se va deplasa să colinde;
  • comunicaţi cu ei, ca să înţeleagă pericolul din zonele necunsocute, în care s-ar putea rătăci şi spuneţi-le să evite zonele izolate;
  • le amintiţi să nu se lase niciodată invitaţi de necunoscuţi într-un local, la o petrecere sau la o plimbare cu maşina.

Totodată, va fi oricând potrivit să le amintiţi celor mici ca în cazul în care li se întâmplă ceva rău lor sau prietenilor, să informeze imediat părinţii sau Poliţia.