Deputatul Alexandru Muraru a declarat pentru RFI că “PSD ar trebui să admită că amânarea de până acum a aderării României la Spațiul Schengen a fost determinată și de guvernările din perioada 2017-2019”. Comisia Europeană este de părere că România, Bulgaria și Croația sunt pregătite să adere la Schengen, iar o decizie în acest sens ar putea fi luată în decembrie, cu toate că nu e clar votul Olandei. Regatul Țărilor de Jos are rețineri în ceea ce privește intrarea celor trei țări în zona europeană de liberă circulație.

Reacția celor din PSD nu a întârziat să apară, prin vocea secretarului de stat la Ministerul Mediului, Bogdan Balanișcu. Acesta a declarat că modul în care Partidul Social Democrat a fost atacat de către Alexandru Muraru este unul deplorabil, iar faptul că nici PNL nu a reușit integrarea României la spațiul Schengen denotă o lipsă de performanță în ceea ce privește guvernarea.

“Parteneriatul politic actual, din care face parte și partidul său, ar fi trebuit să-i impună o minimă decență, cu atât mai mult cu cât România este în pragul unei reușite pe care o merită de multă vreme și care nu s-a materializat până acum din motive și interese exclusiv externe, acestea neavând nicio legătură cu PSD. Dacă PNL era atât de performant, de ce n-a reușit integrarea României în Schengen până să vină PSD la guvernare? “, a spus Bogdan Balanișcu.

Secretarul de stat a mai completat cu faptul că cei mai importanți pași în ceea ce privește aderarea la spațiul Schengen au fost făcuți în timpul guvernării PSD.

“Progresul înregistrat pentru aderarea țării noastre la spațiul Schengen s-a produs cu PSD la guvernare și este rezultatul eforturilor susținute ale PSD, mai ales la nivelul familiei social-democrat europene, care a avut un rol decisiv în conturarea deciziei finale. Poate ar fi fost util pentru Alexandru Murariu că înainte să critice fără temei să fi vorbit cu fratele său, ambasadorul României în Statele Unite, ca să afle și să înțeleagă ce înseamnă parteneriat și interes național, dar și cum pozițiile critice de acest fel pot afecta interesele României. Nu ar fi rău că penelistul Muraru să-și asume public dacă vrea să fie un promotor al aderării României la Schengen sau doar un alt politician care pune bețe în roate și aruncă fumigene în spațiul public.

Este deplorabil modul în care deputatul PNL Alexandru Muraru, erijat în intelectual, alege să speculeze tema Schengen și să atace nefondat Partidul Social Democrat”, a incheiat Bogdan Balanișcu.

By admin