Zeci de angajaţi CFR au ieşit să protesteze astăzi dimineată impotriva măsurilor anunţate de către guvern. Protestul se desfasoară în mai multe zone din țară, timp de două ore. Angajatii CFR sunt nemulţumiţi după ce Guvernul a anunţat că pregătește îngheţarea salariilor şi doresc punerea în legislaţie a statutului CFR.

„Această Lege a ceferiștilor a fost negociată ani de zile și a fost votată în Parlamentul României, ca dovadă a recunoașterii drepturilor care se cuvin acestei categorii profesionale, cea a lucrătorilor feroviari.

Propunerea de prorogare inițiată de Guvernul României în proiectul de ordonanță amintit ar fi, în cazul adoptării, cea de a doua amânare a intrării în vigoare a Statutului personalului feroviar, aspect care demonstrează, fără putință de tăgadă, faptul că nepăsarea și cinismul autorităților față de întreaga problematică a căii ferate sunt singurele unități de măsură care evoluează abordările Statului român față de un  sector strategic al economiei naționale.

Alăturând acestei teme, față de care noi ceferiștii am manifestat suficientă răbdare și înțelegere în ultimii 10 ani, cronică și devastatoarea lipsă de finanțare pentru refacerea infrastructurii feroviare și modernizarea parcului de vagoane și locomotive, am ajuns la concluzia firească că modul în care noi am abordat dialogul social cu autoritățile statului nu a fost prețuit și respectat.

Ca atare, federațiile sindicale din industria feroviară împreună cu cei 47 000 de lucrători feroviari din România vor fi prezenți luni, 20 decembrie 2021, la ora 8.00 dimineață, la locurile lor de muncă, fie că sunt la serviciu, fie că se află în zilele lor libere.

Prin acest comunicat de presă facem o invitație oficială domnului Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, să se adreseze tuturor ceferiștilor luni, 20 decembrie 2021, între orele 8.00 și 10.00, deoarece noi vom fi cu toții la locurile noastre de muncă, așa cum am fost dintotdeauna, și vom aștepta mesajul Guvernului României. Așteptăm de la domnia sa puncte de vedere asumate public cu privire la momentul intrării în vigoare a Statutului personalului feroviar și cu referințe foarte clare față de temele esențiale care țin de finanțarea sectorului feroviar.

De această dată, vom aștepta cu toții abordări relevante și credibile făcute de Guvernul României, prin ministrul de resort, în fața tuturor celor 47 000 de angajați ai companiilor feroviare aflate în subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

În condițiile în care noi, ceferiștii din România, vom constata că lucrurile nu se vor schimba în bine nici de această dată, în condițiile în care salariile noastre sunt la limita subzistenței, iar pericolul pierderii locurilor de muncă devine din ce în ce mai evident, înțelegem să decidem spontan, pe parcursul zilei de luni, 20 decembrie 2021, dacă va fi sau nu nevoie să ”PROROGĂM” desfășurarea activității în sectorul feroviar, pe perioadă nedeterminată, ca soluție ultimă de a ne apăra drepturile stabilite prin lege de Parlamentul României și pentru a ne păstra locurile de muncă, singurele care pot garanta viitorul nostru și al zecilor de mii de familii care depind de munca noastră”, au transmis sindicaliștii printr-un comunicat de presă.