Proiectul “Reabilitare și dezvoltarea turistică a Ansamblului monument istoric Mănăstirea Golia Iași” a ajuns la final, iar astăzi conducerea Consiliului Județean a restituit bunurile mobile care alcătuiesc complexul monahal către Mitropolia Moldovei și Bucovinei. De asemenea, zonele conexe au fost predate Primăriei Municipiului Iași.

Mănăstirea Golia, terenul și imobilele aferente au intrat în proprietatea Consiliului Județean Iași prin donație de la Mitropolia Moldovei și Bucovinei în anul 2005, o măsură necesară pe durata implementării proiectului de reabilitare. Lucrările s-au desfășurat în două etape. Prima, derulată cu finanțare din prin fonduri PHARE, fonduri guvernamentale și de la bugetul local, a inclus consolidarea și reabilitarea bisericii, a turnului, a zidului, a celor patru turnuri de colț și a casei memoriale Ion Creangă.

Pe lângă acestea, a fost reabilitată și calea de rulare a tramvaiului, pentru a reduce vibrațiile suportate de monument.Etapa a II a de Reabilitare a Mănăstirii Golia a constat în lucrări de conservare – restaurare pictură interioară, iluminat arhitectural și decorativ, refacerea și amenajarea căilor de acces către obiectiv și amenajări peisagistice. Aceste lucrări au fost finanțate prin POR.

“Prin colaborarea foarte bună dintre Consiliul Județean Iași, Primăria Iași și Mitropolia Moldovei și Bucovinei s-a reușit implementarea cu succes a celor două etape de reabilitare și restaurare a Mănăstirii Golia, un simbol al Iașului. Prin tot acest efort colectiv a crescut potențialul cultural și turistic al orașului. Astăzi, este un adevărat privilegiu ca și noi, ieșenii din anul 2021, să ne bucurăm de valoarea acestui edificiu unic, ce a fost la data zidirii sale, cea mai mare biserică din Moldova”, a declarat președintele Consiliului Județean, Costel Alexe.

“Nădăjduim ca și, pentru anii care vin, Mănăstrirea Golia să rămână ceea ce a fost, ceea ce este și, de ce nu, și mai mult decât atât. Și anume, să rămână în continuare loc de rugăciune pentru obștea acestei mănăstiri, să rămână loc de pace sufletească pentru credincioșii care pășesc în această incintă pentru rugăciune sau pentru un moment de reculegere și să fie și un loc de odihnă întru cele de aici, odihna pe care ți-o dă frumusețea unui loc. Că ești credincios, că ești turist, că ești om obișnuit nu poți, după ce ai venit de la gară, de la aeroport sau de pe bulevard, să nu observi că ai intrat parcă într-o altă lume”, a spus Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Teofan.

“Acest proiect a fost un experiment reușit pentru că s-a căutat o soluție de refacere a Mănăstirii Golia, pe fonduri PHARE, pentru că nu intrasem încă pe finanțările europene ca și stat membru. Era o datorie să reintoarcem acest monument Mitropoliei Moldovei și Bucovinei acolo unde îi este locul”, a afirmat primarul Mihai Chirica.

“Este și pentru noi un exemplu de cum trebuie să lucreze instituțiile pentru un scop comun. Proiectul acesta a fost un pionierat într-un moment în care nu era sigur dacă putem finanța proiecte de acest tip din fondurile care urmau să revină României. A fost un pionierat reușit și asta datorită conducătorilor instituțiilor de la acea vreme, dar și echipelor tehnice. Pentru mine a deschis o cale ca, în următoarele exerciții financiare, de după la finalizarea acestui proiect, să putem finanța 33 de monumente istorice care aparțin Bisericii, în regiunea noastră, ceea ce este un rezultat exceptional, a declarat directorul general al ADR Nord Est, Vasile Asandei.

Valoarea totală a lucrărilor din proiectul “Reabilitare și dezvoltarea turistică a Ansamblului monument istoric Mănăstirea Golia Iași” s-a ridicat la 47.869.227,15 lei.