“Municipalitatea a lansat spre consultare publica un proiect care vizeaza limitarea vitezei la 30 de kilometri pe ora pe anumite sectoare de drum din Municipiul Iasi” se anunta pe pagina Primariei Iasi. Proiectul propus ar urma exemplul marilor metropole din lume, acolo unde deja exista aceste restrictii sau vor fi impuse in viitorul apropiat.

Insa reactia iesenilor a fost una dura, unii dintre cei care au comentat la postare acuza primaria ca incearca sa copie modelul de la Paris dar fara sa tina cont ca spre deosebire de Iasi, Parisul are o retea de transport subteran extrem de dezvoltata.

Sunt si ieseni optimisti, care spera ca odata preluat exemplul marilor metropole, o sa apara si la noi parcari in afara orasului, urmand ca cetatenii municipiului sa se deplaseze prin oras cu bicicleta, trotineta sau masinile electrice mici si sa foloseasca autoturimele doar pentru deplasarile pe distante lungi.

Un alt internaut acuza municipalitatea ca prefera sa faca lucrurile in sens invers: limitand viteza, se creaza si mai multe ambuteiaje, orasul avand nevoie de aerisire iar  aglomeratia se poate diminua doar cu pasaje subterane si supraterane sau chiar cu metroul, daca visele iesenilor ar deveni vreodata realitate.

Interzicerea circulatiei TIR-urilor prin oras, mai multe piste pentru biciclete dar si campanii de promovare ale transportului in comun au fost propunerile cetatenilor, unii mergand chiar mai departe de atat au propunand ca soferii care prezinta certificatul de inmatriculare si permisul de conducere la ghiseul CTP, sa poata obtine un abonament liber o zi.

Se pare ca iesenii nu privesc deloc cu ochi buni propunerea municipalitatii de limitare a vitezei pe strazile orasului, acestia sustinand ca soselele ar deveni si mai aglomerate iar timpul petrecut in trafic ar fi mai lung. Ramane de vazut care va fi rezultatul dupa consultarea publica, aceasta finalizandu-se pe data de 6 august 2021. Cei interesați de propunerea primariei si doresc sa isi exprime opinia o pot face pana la aceasta data prin completarea online a chestionarului disponibil aici:  https://forms.gle/Rr6sLFXviqmDj4SH6.