Una din fetele electrocutate ieri la Gara Roman este in stare grava. Aceasta are arsuri pe 43% din suprafata corpului:

„A avut parte de o prima evaluare din partea sefului de sectie, dr. Sidonia Susanu, care a constatat o arsura de 43% din suprafata corpului. Este o arsura grava, de gradul III-IV. Pacienta este instabila hemodinamic, nu este ventilata mecanic, va beneficia de tratament in sala de operatii pentru excizia escarelor aparute in urma arsurii si de aplicare a terapiei cu presiune negativa. Copilul ramane cu prognostic rezervat. Cealalta pacienta, cu o suprafata de arsura de 2% nu pune probleme, va beneficia de tratament. Are un prognostic favorabil.” a declarat Alina Belu, managerul Spitalului de Pediatrie Sf Maria din Iaşi.

Fata de 15 ani s-a urcat ieri, impreuna cu doua prietene de 14 respectiv 13 ani, pe un tren marfar stationat in gara Roman, pentru a-si face poze. Doua dintre ele au suferit arsuri, iar medicii de la Spitalul Municipal Roman au decis sa solicite transferul la Iasi, Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Sfanta Maria” fiind singurul spital de copii din zona Moldovei cu sectie pentru Arsi. Ambele fete au fost transferate cu un elicopter SMURD:

“Am intervenit cu echipajul elicopterului SMURD Iasi la preluarea unei adolescente de 15 ani de la Spitalul Municipal de Urgenta Roman. Aceasta s-a urcat pe un vagon de cale ferata în dorinta de a face poze. A suferit o electrocutatie prin arc electric, arsura fiind aproximativ pe 20% din suprafata corpului, intinzandu-se pe zone din torace, membrele inferioare si superioare si chiar si la nivelul fetei. A fost transferata la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Sfanta Maria”, la sectia de Terapie Intensivă, Chirurgie Plastica pentru tratamentul arsurilor”, a declarat profesorul universitar doctor Diana Cimpoesu, coordonator SMURD Iasi.

In ultima vreme s-au inmultit cazurile de arsuri prin electrocutare in gari, adolescentii nu constientizeaza la ce riscuri se expun iar medicii trag un mare semnal de alarma:

“Pentru aceste cazuri care se intampla cu o frecventa absolut nedorita si interesant nu doar adolescenții si tinerii, singura soluție este preventia. Nu este bine sa te urci pe un vagon de cale ferata, nu este bine sa te expui la riscul unei electrocutii care poate genera tulburari de ritm cu stop cardio respirator, chiar si deces, care genereaza totdeauna arsuri pe suprafete întinse si posibil traumatisme prin cadere. Pentru toti rugamintea si sfatul nostru este sa renunte la astfel de experiente, fotografiatul pe vagoanele de tren”, a mai adaugat profesorul universitar doctor Diana Cimpoesu.