Potrivit șefei UPU SMURD Iași, Prof. Dr. Diana Cimpoeșu, un pacient de 50 ani care a făcut stop cardiac trăiește și pentru că a fost resuscitat de cadrele didactice dintr-un colegiu din Iasi. Este vorba despre Colegiul Economic Administrativ Iași.

Întâmplarea a avut loc luni, in timpul unor ore de curs făcute in Iași, când un domn din București a devenit inconștient.

Imediat a fost apelat număru l unic de urgență 112 și a plecat către liceul respectiv un echipaj de Terapia Intensivă SMURD.

A fost găsit pacientul in stop cardio respirator iar cadrele didactice ii aplicau compresiuni toracice – resuscitare de bază.

Echipa de urgență a continuat cu resuscitare avansată pentru că pacientul era in fibrilație ventriculară și a fost nevoie de 17 șocuri electrice externe ca inima acestuia să pornească.

Apoi a ajuns in UPU din cadrul Spitalului “Sf. Spiridon”, Iași, la Cardiologie unde a fost supus unei coronarografii care a arătat că nu era vorba despre un infarct ci o altă afecțiune cardiacă.

Pacientul a ajuns in comă postresuscitare in ATI și ieri a devenit conștient și a putut fi detubat.

Prof. Univ. Dr. Diana Cimpoeșu a mai precizat că evoluția putea fi una nefavorabila dacă profesorii din Iași nu făceau ceea ce au făcut, corect și rapid.

“Aceasta este atitudinea corectă a oricărui OM! UPU- SMURD și disciplina Medicină de urgență a UMF a continuat și in lunile Ianuarie – Februarie cursurile de resuscitare in școli și colegii din Iași”, a precizat Dr. Diana Cimpoeșu.

“Luni, 13 februarie, invitatul unei ore de dirigenție desfășurată în unitatea școlară s-a simțit rău. Reacția tuturor celor prezenți a fost promptă, adaptată situației. Au primit rapid ajutorul cadrelor medicale din unitate și al celor de la serviciul de ambulanță. Ne bucură rezultatul pozitiv al intervențiilor celor din școală, implicarea lor; modul în care au reacționat arată că sunt necesare și utile cursurile de prim ajutor acestea putând fi salvatoare în astfel de situații”, a transmis Antonina Bliorț, purtător de cuvânt in cadrul Inspectoratului Scolar Iași.