Prof. Dr. Diana Cimpoeșu a detaliat într-o intervenție în a doua zi a Sfintelor Sărbători Pascale, situația din cadrul Unității Primiri Urgențe a Spitalului “Sf. Spiridon”, după cele două zile de sărbători pascale, timp în care corpul medical s-a confruntat cu un val de pacienți ce au necesitat îngrijire de urgență, viața unora fiind pusă în mare pericol de alegerile mai puțin inspirate, cum ar fi consumul de alcool și șofatul, de consumul exagerat de alimente dar și multe situații legate de tentativele de suicid.

“Zilele de sărbătoare au adus mulți pacienți în Urgențe, la Spitalul “Sf. Spiridon”. Cei mai mulți s-au prezentat din cauza traumatismelor și a consumului excesiv de etanol, mai puțini au fost cei care au ajuns din cauza consumului excesiv de alimente colecistokinetice bogate în grăsimi pe parcursul acestor sărbători.

Cu toate acestea, au fost multe internări la Secția de Gastroenterologie, în special bărbați tineri cu pancreatită acută produsă și de consumul de etanol și de alimente bogate în grăsimi.

Au fost multe victime ale agresiunilor iar acestea s-au produs tot pe fondul consumului de etanol, agresiuni în mediul familial, agresiuni între prieteni sau vecini. Cel mai grav caz este al unei femei care declarativ a fost bătută de soț, rezultatul este o fractură de membru inferior și pacienta este internată la Ortopedie, având nevoie de intervenție chirurgicală.

Au fost și pacienți cu depresii de suicid cu ingestie voluntară de pastile, de medicamente pe care persoanele respective le-au avut în casă sau chiar insecticid.

Un bărbat în vârstă de 71 de ani, din mediul rural este acum internat acum în Clinica Medicală de gardă la Toxicologie, având, secundar, afectări multiorganice după ingestia de insecticid.

Au fost și accidente rutiere, în special șoferi cu contuzii multiple care au ajuns la spital, pentru ca au suferit diverse contuzii.

Cel mai grav caz ni s-a părut cel al unei șoferițe tinere, de doar 24 de ani, care, pe lângă contuzii le produse de accident, de impactul cu un alt autoturism, avea și o intoxicație acută cu etanol.

Cazurile continuă să ajungă în urgență, foarte multe situații de etilism acut. Poate cumva, oamenii se vor opri și vor sărbători într-un mod mai cumpătat, mai apropiat de cele sfinte și nu va fi nevoie din nou de intervenție în urgență pentru acești pacienți”, a declarat Prof. Dr. Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU SMURD Iași.

foto/video: Raluca Daria Diaconiuc