Un barbat de 59 de ani care a calatorit in interes de serviciu pe ruta Iași – București – Istanbul – Douala și retur, a ajuns la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi cu simptome specifice malariei, la 2 saptamani dupa ce s-a intors in tara.

Barbatul fusese vaccinat cu vaccinurile obligatorii pentru tara in care calatorea insa nu primise si medicatia profilactica specifica malariei.

„La Spitalul de Boli Infectioase s-a prezentat un pacient în varsta de 59 de ani din Iasi cu antecedente de calatorie in interes de serviciu in Camerun, in Douala, atat in anul 2019, cat si in 2021. Acesta a fost plecat in Africa in perioada 4 iunie 2021 – 13 iunie 2021. Simptomele specifice acestei boli infectioase au aparut aproximativ dupa doua saptamani de la întoarcerea in tara, mai exact pe data de 2 iulie 2021. Acesta prezenta frison si posibil febra, netermometrizata la domiciliu.

Simptomele au fost insotite de astenie fizica (oboseala) si vertij (ameteala). Pacientul a precizat ca aceste simptome s-au repetat la 7 zile de la debut, si anume pe data de 9 iulie 2021. In aceste momente, pacientul este stabil din punct de vedere cardio-respirator, monitorizat permanent si s-a început tratamentul antimalarie. Cazurile de malarie sunt relativ rare. Ultimul caz în judetul Iasi a fost în 2018”, a declarat dr. Florin Rosu, managerul Spitalului de Boli Infectioase din Iasi.

Managerul Spitalului de Boli Infectioase din Iasi a mai precizat ca:

„La internare, pacientul s-a prezentat fara febra, constient, astenic, dar stabil hemodinamic si respirator, cu abdomen suplu. Pacientul prezenta dureri in partea dreapta a etajului abdominal superior. Acesta nu a primit profilaxia cu medicamente antimalarice, care incepe cu cel putin o saptamana inaintea calatoriei si se încheie la o saptamana dupa ce persoana s-a intors. Barbatul nu a primit acest tratament nici în 2019, si nici în 2021, dar a fost imunizat cu vaccinurile obligatorii pentru tara de destinație. “

Printre recomandari, atunci cand calatoriti in zone endemice se recomanda ca pe tot timpul sederii sa se poarte imbracaminte cu maneci lungi, pantaloni lungi si sosete mai ales la lasarea serii cind tintarii devin mai activi. Pe partile de corp lasate descoperite se va aplica o crema speciala care tine tantarii la distanta. La somn, patul ar trebui sa fie protejat de o plasa speciala pentru tantari care va fi tratata in prealabil cu substante insecticide specifice.