O firmă de transport din Bihor a reușit o premieră: a obtinut in instanță anularea unei decizii a ANAF de impozitare retroactivă a diurnelor acordate șoferilor plecați în curse internaționale. Fiscul obligase compania Vimatra să achite peste 5,8 milioane de lei drept impozit pentru diurnele plătite timp de trei ani. În timp ce firma considerase acești bani în afara salariului, deci neimpozabili, ANAF i-a considerat ca făcând parte din venitul salarial. După doi ani de procese, societatea a obținut o hotărâre definitivă de anulare a deciziei de impunere.

În 2018, după un control efectuat la firma Vimatra, ANAF București a emis o decizie de impunere prin care compania era obligată să plătească nu mai puțin de 5.853.805 de lei. Potrivit Fiscului, banii reprezentau impozitul retroactiv pe diurna acordată șoferilor plecați în curse internaționale de marfă și pe care firma bihoreană a socotit-o în afara salariului, deci neimpozabilă.

Decizia de impunere a fost atacată în justiție pe două căi. Primul proces a fost deschis, în 2018, la Curtea de Apel Oradea, pentru suspendarea executării silite a deciziei.

Deși a câștigat procesul cu ANAF, firma Vimatra a suferit grave prejudicii de imagine și în ceea ce privește desfășurarea afacerilor în toată perioada care a urmat controlului de la Fisc. Compania s-a confruntat cu plecări ale angajaților, în speciali ale șoferilor care nu se mai simțeau în siguranță într-o societate pusă la colț de către ANAF. Conducerea firmei a fost nevoită să-i transfere pe șoferii rămași, cu acceptul acestora, pe o firmă nouă, pe care să continue îndeplinirea contractelor de transport aflate în curs și, ulterior, a celor noi.

Conform legislaţiei în vigoare, firmele de transport pot acorda şoferilor indemnizaţie/diurnă care este neimpozabilă în limita a de 2,5 ori nivelul indemnizaţiei prevăzute pentru bugetari.

sursa: bihorjust.ro