Nu demult apărea în presa ieșeană, pentru ca mai apoi să ajungă și în presa națională, un personaj extrem de interesant, pe numele lui Beniamin Moisa, un tânăr în vârstă de 23 de ani din Erbiceni, județul Iași, mare afacerist la Londra, ce învârtea banii cu lingura și sărea din bolid în bolid. Numele lui era pe buzele tinerilor naivi care visau să “facă bani” după modelul acestuia și să ajungă milionari în euro sau în lire. Personajul menționat a avut o strategie foarte bună în ceea ce privește campania de imagine, multe “nume mari” din presă au “pus botul” și l-au citat, a fost invitat la emisiuni să explice cum face bani, cum poate el să intre în orice hotel din lumea asta, indiferent de preț. Nu știm dacă se referea că iși poate permite să intre să schimbe prosoapele…

Se pare că i s-a dus norocul pentru că niște jurnaliști curioși au început să investigheze personajul și au ajuns la concluzia că este un MARE FAKE! Companiile, patru în total, cu care tânărul se lăuda, au un capital social de fix 30 de lire, nici vorbă de “meleoane”. Iar din cele patru, doar la două dintre ei este acționar cu exact… 10 lire.

De ce ar trebui să ne mai mire, însă? Câți milionari de carton ne sunt băgați sub nas zilnic?

Ne miră, pentru că presupusul milionar a declarat că vrea să investească în educație. În care educație, nu știm, căci pare că el însuși are nevoie să mai treacă pe la școală. În numeroasele video-uri “cu caracter educativ” în care tânărul se laudă cu banii, mașinile, proprietățile imobiliare, reiese foarte clar că acesta se exprimă foarte greoi, cu multe greșeli, folosește obsesiv anumite cuvinte, iar pe la emisiunile la care a fost invitat nu a putut “face față” fără un carnețel de pe care să citească… bănuim că până și lui îi este greu să țină minte toate invențiile pe care le-a scos pe gură până în prezent. Iată un astfel de exemplu:

În imagini, se vede clar cum tânărul are nevoie să arunce un ochi de caietul cu notițe chiar și la cea mai simplă întrebare.

Dacă cititorii se întreabă de ce ar fi asta o problemă, că doar sunt atâția care pozează în mașini închiriate și se laudă că sunt ale lor, deși sunt pe jumătate analfabeți, răspundem punctual.

  1. Este o mare problemă, căci tânărul visează să investească în educație, să construiască școli private în care părinții naivi să baxeze bani la greu și să îl îmbogățească pe acest personaj cu adevărat, până la urmă.
  2. Este o mare problemă, căci tânărul organizează workshopuri în România, unde tineri naivi plătesc mii de euro să învețe de la el cum să facă bani, când tot ceea arăta acest tânăr este o mare invenție menită să ducă de nas oamenii.
  3. Este o mare problemă, căci a vrut (sau vrea, că nu mai știm cum se răzgândește de azi pe mâine) să investească într-un cartier de vile de lux, la care lucrările ar fi trebuit să înceapă în aprilie 2022 și despre care nu există nici un document nicăieri.

Dar asta nu e tot… când credeam că situația nu poate fi mai penibilă de atât, apare BOMBA!

Celebrul Lorand Soares Szasz, un om care nu s-a îmbogățit peste noapte, ci a venit cu o variantă inteligentă, prezentând planuri de afaceri și soluții de business, un expert în creșterea accelerată a IMM-urilor în antreprenoriat, a explicat, într-o postare de pe pagina de socializare, că acest Beniamin Moisa i-a trezit multe semne de întrebare, a realizat un interviu cu acesta dar că a refuzat să îl mai publice. Explică și de ce:

“Pentru a asculta ce ne cere publicul, am hotărât să filmăm cu el interviul. La sfârșitul filmărilor, am avut un feeling că ceva nu este ok. Deși colegii au făcut research despre invitat (cum facem la fiecare invitat), simțeam că există o discrepanță între felul în care gândește Beniamin și imaginea de milionar pe care o transmite. Parcă ceva nu “se pupa”. Am publicat un story pe Instagram în care anunțăm ca o să facem interviul și am primit un mesaj de la un colaborator a lui Beni care mi-a spus să am grijă că povestea lui e doar o mare minciună. Am încercat să săpăm mai adânc în research și împreună cu echipa de producție am decis să nu publicăm interviul și să ne delimităm în totalitate de persoana lui”.

Lorand chiar i-a acordat drept la replică acestuia personaj, replică ce până la această oră nu a venit, cum era de așteptat de altfel.

Postarea, pe larg, aici:

https://www.facebook.com/100044495407033/posts/pfbid0gTvpnpQn579CQWzjSzRueLaQym2zbiszLnP9vnucppYP1Weph3XwwAsUZ5iDszcml/

Ca să fie totul și mai “grăitor”, cireașa de pe tort sau bomboana de pe colivă, cum vreți, milionarul… își da singur likeuri la postări, asta fiind printre puținele reacții pe care milionarul le-a stârnit…

Detalii despre investigația realizată de către o altă publicație găsiți aici: