Astazi, 9 februarie 2023 a avut loc la Iași inaugurarea poligonului de pregătire în situații de urgență pentru pompieri și personalul SMURD.

Evenimentul s-a desfășurat în prezența ministrului Afacerilor Interne, Lucian Nicolae Bode, a secretarului de stat în MAI, șeful DSU, dr. Raed Arafat, și a altor oficiali.

Pompierii militari au prezentat diferite modalități de salvare a persoanelor din medii ostile vieții.

Poligonul de antrenament este constituit din:

  • Casa de căutare-salvare pentru simularea activităților de căutare-salvare persoane în condiții reale de intervenție ale salvatorilor (vizibilitate redusă și fum);
  • Container de foc pentru simularea și studiul fenomenelor arderii și ale caracteristicilor focului;
  • Galerie de antrenament (labirint) pentru creșterea și verificarea capacității la efort;
  • Macheta „autoturism” pentru simularea incendiilor la autovehicul;
  • Macheta „cisternă” pentru simularea incendiilor la rezervoare de carburanți;
  • Zona amenajată pentru salvări din medii ostile, compusă din puț, zonă de dărâmături cu module mobile din beton armat (pereți, grinzi, stâlpi de susținere, planșee), tunel/canal tehnic, bazin exterior, construcție tip „casa liftului cu regim de înălțime P+3”;
  • Turn de instrucție cu regim de înălțime P+2, pentru antrenamentul personalului de intervenție;
  • Clădire administrativă ce asigură spațiile necesare pregătirii și cazării pentru 50 de persoane.

În cadrul Poligonului de antrenament vor fi organizate 10 sesiuni de antrenament (a câte 20 de participanți fiecare, 10 pompieri din România și 10 pompieri din Republica Moldova): 5 sesiuni de antrenament în domeniul căutare-salvare, respectiv 5 sesiuni de antrenament în domeniul stingerii incendiilor.

La acest moment sunt aprobate programele de pregătire pentru cele 2 discipline și s-au demarat procedurile pentru planificarea seriilor de pregătire în comun.
Activitățile comune de pregătire vor continua și după finalizarea celor 10 sesiuni de antrenament, în perioada post-implementare, în baza Protocolului de cooperare între Ministerul Afacerilor Interne din România și Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova în domeniul formării personalului.