Premergător zilei de 25 martie a.c., când se sărbătorește ZIUA POLIŢIEI ROMÂNE, ieri, 24 martie a.c., Poliţia Judeţului Iaşi şi-a desemnat poliţiştii de onoare ai anului, pe cele 4 categorii:
• ordine şi siguranţă publică;
• investigarea şi combaterea criminalităţii;
• suport operativ;
• suport misiuni şi activităţi;

Poliţistul de onoare al anului 2022 la nivelul I.P.J. Iaşi, la categoria ordine publică este agent principal de poliție Donea Corina-Ioana. Aceasta a fost angajată în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Iași în anul 2019 la Secția nr. 4 Poliție Rurală Miroslava. În anul 2022, Corina a soluționat 57 de dosare penale, dintre care 24 cu propuneri de trimitere în judecată. Au fost formulate propuneri de arestare preventivă faţă de 42 persoane. De asemenea, Corina a participat la numeroase acţiuni şi controale desfăşurate pe raza de competență.

La aceeași categorie, polițist de onoare al anului 2022 este agent șef adjunct Sîncu Vasile Bogdan, din cadrul Secției nr. 3 Poliție Rurală Popricani. În anul 2022, polițistul a soluţionat 102 dosare penale, dintre care 62 cu propuneri de trimitere în judecată. Au fost formulate propuneri de arestare preventivă faţă de 42 persoane, pentru care instanţa de judecată a dispus măsura arestării preventive, pentru un număr de 39 persoane, iar faţă de 3 persoane a dispus măsura preventivă a controlului judiciar sau arestului la domiciliu.De asemenea, Ziua Poliției Române a oferit prilejul de a evidenția 32 de polițiști (10 ofițeri de poliție și 22 de agenți de poliție) din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Iași care au fost avansați în gradul profesional următor, înainte de împlinirea stagiului minim.

Astfel, dintre polițiștii avansați înainte de termen, o menționăm pe comisar de poliție Moroșanu Denisa, care de 10 ani face parte din echipa Secției nr. 3 Poliție Urbană Iași – Compartimentul de Investigații Criminale. Aceasta a absolvit cursurile Academiei de Poliție în anul 2013. Anul trecut Denisa a soluționat 51 de dosare penale cu autori necunoscuți și 47 de dosare penale cu autori cunoscuți. Unul dintre cazurile instrumentate și soluționate de grupul de lucru coordonat de către Denisa este cel al furturilor de catalizatoare, de pe raza mun. Iași.

Printre cei avansați înainte de termen se numără și subinspectorul de poliție Matei Andrei din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor Iași, un ofițer care își desfășoară activitatea în cadrul acestei structuri de la înființarea sa în anul 2021. Andrei a acționat și intervenit cu promptitudine la producerea evenimentelor cu grad de dificultate ridicat, ceea ce a dus la realizarea activităților specifice și soluționarea cazurilor complexe, manifestând și bune abilități de leadership.