La data de 09 martie 2023, poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier Iași și Biroului Rutier Iași au organizat și desfășurat o amplă acţiune, pe raza municipiului Iași pentru prevenirea accidentelor rutiere soldate cu victime omenești.

Astfel, polițiștii rutieri ieșeni au acționat, în principal, pentru depistarea persoanelor care conduc sub influența băuturilor alcoolice ori a substanțelor psihoactive, context în care, după oprirea în trafic a autovehiculor, i-au testat pe conducătorii acestora cu aparatele etilotest și/sau drugtest. În cadrul acțiunii, în urma a 435 de testări alcoolscopice efectuate au fost depistați 7 conducători auto sub influența alcoolului.Polițiștii rutieri au aplicat în total 80 de sancțiuni contravenționale, fiind reținute 9 permise de conducere.

Spre exemplu, un conducător auto a avut în urma testării alcoolscopice valoarea de 0,65 mg/l alcool pur în aerul expirat. În cauză s-a întocmit dosar penal, fiindu-i reținut permisul de conducere.

De asemenea, un alt conducător auto a fost sanctionat contravențional conform OUG nr. 195/2002, întrucât conducea un auto pe raza mun. Iași, având în urma testării alcoolscopice valoarea de 0,13 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acestuia i-a fost reținut permisul de conducere pentru 90 de zile.La acțiune au participat și reprezentanți ai Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Iași care le-au transmis participanților la trafic informații privind efectele consumului de alcool și droguri asupra comportamentului de conducător auto.De asemenea, specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Iași au aplicat un chestionar în vederea realizării unui studiu privind consumul de substanțe psihoactive în rândul conducătorilor auto din România. Acțiunile preventive si combative privind consumul de alcool și substanțe psihoactive la volan vor continua și în perioada următoare.