Bronhopneumopatia obstructiva cronica este, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, a treia cauza de mortalitate din lume, peste 3 milioane de oameni isi pierd anual viata din cauza acestei afectiuni.

La Iasi, in ultimii trei, peste 4.500 de pacienti cu B.P.O.C au fost tratati cu succes in cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie, ceea ce inseamna ca 4.500 de vieti au fost salvate si se bucura acum de o viata cat mai aproape de cea normala.

BPOC este o boala respiratorie care determina ingustarea progresiva si ireversibila a bronhiilor (căilor respiratorii inferioare) cu aparitia scaderii capacitatii respiratorii pulmonare. Limitarea cronica a fluxului respirator in evolutia BPOC ului se datoreaza bronsiolitei obstructive si distructiilor parenchimatoase (emfizem) care determina pierderea alveolelor functionale si scaderea elasticitatii pulmonare (fibroza pulmonara).

Principala cauza a bronhopneumopatiei cronice obstructive este reprezentata de fumat, substantele toxice continute de fumul de tigara inhalat activ sau pasiv provocand iflamatia cronica si remodelarea in timp a bronhiilor, cu ingustarea diametrului intern al acestora.

Expunerea cronica la praf industrial, substante chimice volatile toxice (diluenti, vopsele) si factorii genetici reprezinta alte cauze care determina aparitia BPOC ului.