Recuperarea medicală pediatrică este necesară pacienţilor care s-au născut cu o problemă de sănătate (picioare strambe, torticolis, sindroame genetice, traumatisme obstetricale), sau au dobandit anumite dizabilităţi in urma unor traumatisme, boli neurologice, infecţioase, ortopedice care au dus la pierderea capacitătilor funcţionale.
In cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii “Sf. Maria”, infiinţat în anul 1970, Compartimentul de Recuperare, Medicină Fizică si Balneologie poate asigura tratamentele copiilor cu vârsta între 0 – 18 ani, zona de acoperire fiind întreaga Moldovă, dar si pacienţi din toată țara, dotat cu spaţii si aparatură necesară activităţii medicale specifice, inclusiv aparatura necesară tehnicilor speciale de recuperare neuromotorie –fiziokinetoterapie de ultimă generatie, tratamentele avand rol antalgic, antiinflamator, regenerare tisulară, decontracturant, etc.
Cele mai complexe cazuri ajung aici, mii de copii, născuti prematur, cu malformații, boli congenitale sau care au suferit accidente foarte grave, fiind un centru de referintă in tara noastră.
“Subliniem faptul că suntem singura sectie de recuperare pediatrică dotată cu personal calificat din Moldova (deservim aproximativ 7 judete), dar putem interna orice pacient din tară. Tratamentul kinetic individualizat asigurat după metode moderne, actuale, de către kinetoterapeuţi în săli dotate corespunzător, are scopul de a-i ajuta pe copii să obţină nivelul maxim de mobilitate şi funcţionare independent.
Constant avem o adresabilitate mare in ceea ce priveste afectiunile pediatrice neurologice si ortopedice, dar si sindroame genetice, in organigrama spitalului nostru fiind singura sectie de neurologie pediatrică din Moldova, respectiv ortopedie pediatrică, dar si Centrul Regional de Genetică medicală, aria de acoperire fiind similară. Sectia de recuperare pediatrică permite continuitatea asistenţei medicale după tratarea episodului acut, șansele de recuperare completă (în măsura în care o permite situația medicală) fiind net superioare odată cu instituirea măsurilor de recuperare în timp optim”, au precizat reprezentanții unității medicale.
Serviciile medicale de recuperare se pot realiza în regim de spitalizare de zi, beneficiind de 10-15 zile/in fiecare luna de tratament de recuperare functională, orarul tratamentului putand fi particularizat, de comun acord, in functie de programul pacientului. In cursul anului trecut s-au prezentat pentru tratament de specialitate peste 1000 de copii (1088) cu patologie diversă.
“Din păcate in Romania familiile persoanelor cu dizabilităti nu au parte de sustinerea necesară, Compartimentul nostru incercand să compenseze lipsurile sistemului medical, experienta personalului si aparatura din dotare redau speranta copiilor si părintilor incercati cum nu se poate mai greu de viată”, au mai transmis reprezentanții Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii din Iași.