Patru cetateni ucrainieni (3 barbati si o femeie) cu varste intre 30 si 32 ani au trecut azi dimineata frontiera din Ucraina spre Romania ratacindu-se din cauza conditiilor meteo si a terenului extrem de dificil in partea muntoasa a zonei Poienile de Sub Munte, jud Maramures.

Salvamontiștii au transmis ca nu se poate comunica cu cei 4 dar apelanta care a sunat la 112 in aceasta seara si care a tinut legatura cu un apartinator al celor 4 a declarat ca una dintre persoane nu mai comunica iar ceilalti se plang ca le e foarte frig si implora sa fie ajutați.

In zona în care cei patru s-ar afla, altitudinea este de peste 1600 metri, a nins in ultimele zile, zapada este aproximativ de 60-80 cm, iar traseul pana in locul in care au fost confirmate telefonic de catre apelanta coordonatele celor 4 este de aproximativ 7-8 ore de mers cu echipamentele din dotare.

Echipa de prim raspuns a SPJ Salvamont Maramures formata din 6 salvatori montani echipati pentru conditii de iarna s-a deplasat cu autospeciala din dotare pana unde este acces urmand ca ulterior sa porneasca pe munte pe un traseu extrem de dificil si ca relief si ca timp de parcurs.

O alta echipa a SPJ Salvamont Maramures formata din inca 6 salvatori montani a pornit a suport al primei echipe, ultimii urmand sa se pozitioneze in locul in care prima echipa va lasa autospeciala de interventie pentru a urca pe munte iar de acolo vor incerca sa stabileasca comunicatii cu prima echipa pentru extragerea celor 4 cetateni ucrainieni din munte in noaptea asta.

Din pacate in zona nu exista semnal telefonic deloc iar zona datorita reliefului ne ofera un semnal slab si pe statiile pe care le avem in dotare.

Cei 4 cetateni au reusit sa faca un foc mic dar suficient pe moment cat sa se poata incalzi, ascultand astfel sfaturile salvatorilor montani transmise prin apelanta care la randul ei a contactat una din rudele ratacitilor, aceasta fiind persoana care reuseste sa tina legatura cu cei rataciti si sa le ridice moralul transmitandu-le ca echipele de salvare sunt in drum spre ei pentru a-i salva. Datorita focului au putut fi observati cu drona din dotarea Politiei de Frontiera Maramures , prezenta la actiune la de cautare- salvare cu echipaje terestre.

Update! „Două dintre persoane, a căror stare era mai puternic alterată, au fost transportate la Spitalul din Vişeu de Sus cu ambulanţa. Celelalte două au fost transportate cu o altă ambulanţă la Spitalul din Sighetu Marmaţiei. În ciuda tuturor eforturilor depuse de echipele de salvatori, in jurul orei 05.30 am fost informaţi de către unitatea sanitară că unul dintre cetăţenii ucraineni a decedat”, a spus Oana Pârcălab, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei