Reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române reacționează la acuzații lansate în spațiul public cum că în urmă cu 6 ani ar fi fost anunțat primul caz de hărțuire asupra unei tinere care a mers la spovedit la preotul Visarion Alexa. Potrivit Libertatea.ro, un consilier patriarhal, părintele Constantin Stoica, ar fi fost anunțat in anul 2016 de către o tânără de faptul că Visarion Alexa i-ar fi trimis sms-uri care depășeau limita relației dintre un enoriaș și duhovnic.

Mai mult, părintele Constantin Stoica ar fi transmis către Patriarhie și la cancelaria Sfântului Sinod mesajele respective dar nu au fost luate măsuri. Potrivit aceleași surse citate, mesajele nu erau explicit cu tentă sexuală însă indicau anumite intenții nepotrivite.

“– Preotul: Iertare, tare te iubesc, n-ar trebui (știu), dar mi-e tare dor de tine… iertare…

– Studenta: Nu mi se pare în regulă ceea ce îmi scrieți.

– Preotul: Așa te-am lipit de inima mea… aș face orice să nu fugi, să nu te sperii… Of!!!”, ar fi unul dintre aceste mesaje.

Reprezentanții BOR au revenit cu un punct de vedere în această seară, pentru a lămuri situația.

“Întrucât se rostogolește într-o parte progresiv nefrecventabilă a mass-media o idee ineptă și total falsă, vă rog să primiți următoarea personală precizare:

Ideea țesută contextual și artificial pe unele site-uri de „știri” sau în jenante emisiuni de scandal, aceea că „Biserica” (ce este, cine este Biserica?) ar fi știut de faptele pentru care este cercetat un preot și că le-ar fi ascuns cu anii în plină epocă a transparenței și eviscerantei expuneri publice, coincide cu o enormitate ofensatoare.

Orice anchetă instituțională poate fi declanșată exclusiv de o plângere formulată în scris și argumentată cu probe indubitabile din punct de vedere judiciar.

Cei care culpabilizează prin generalizare nu doar persoane străine de o anumită situație, ci o întreagă instituție comunitară, pornind de la cazuri particulare (reale), comit nu doar o eroare, ci și un foarte nedrept, deci rușinos act de blamare.

Tipic rudimentarei mentalități anticlericale înstrăinate de bunul-simț și pustiite de ideologie”, a transmis Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR.


Mai multe detalii:

https://www.libertatea.ro/stiri/un-consilier-patriarhal-din-sfantul-sinod-al-bor-a-primit-acum-6-ani-o-tanara-care-i-a-aratat-sms-urile-in-care-visarion-alexa-o-hartuia-ce-a-facut-biserica-4299195