Ieri a fost o zi importantă pentru ieșeni: ambasadorul Irlandei în România, Excelența Sa Paul McGarry, a efectuat prima sa vizită oficială la Iași.

Discuțiile au vizat un schimb de experiență între Irlanda și România privind măsurile de combatere a abandonului școlar:

“Iașul și-a făcut un nou prieten! Astăzi, 12 august 2021, m-am întâlnit la sediul Primăriei cu Excelenţa Sa Domnul Paul McGarry, ambasadorul Irlandei în România, aflat la prima vizită oficială în oraşul nostru.

Discuțiile au vizat mai ales similitudinile culturale și economice dintre Irlanda și România, stabilindu-se, de comun acord, facilitarea unui schimb de experiență între Irlanda și România la nivel guvernamental privind masurile de combatere a abandonului școlar, în care municipiul Iaşi să aibă un rol important în acest demers.

Domnul ambasador a lăudat românii stabiliți în Irlanda și plus valoarea pe care o aduc țării sale, dar a vorbit şi despre deschiderea și disponibilitatea de a colabora pentru promovarea valorilor europene, mai ales prin cultură.

Speranța mea este ca românii stabiliți în Irlanda să reprezinte o trainică punte de legătură între cele două țări. Dorința mea este ca așa cum foarte mulți români au auzit despre frumusețea Irlandei, tot mai mulți irlandezi să vină în România pentru a se bucura de frumusețile țării noastre.

Mi-a făcut o deosebită plăcere să discut cu Excelența Sa Domnul Paul McGarry, pe care l-am asigurat, la rândul meu, de întreaga noastră deschidere spre cooperare în cât mai multe domenii”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Excelența Sa Paul McGarry, Ambasadorul Irlandei în România a fost prezent și la Universitatea „Petre Andrei” din Iași (UPA), în cadrul unei conferințe de presă, la care au participat criticul de film Irina-Margareta Nistor, actrița Ileana Popovici, Rectorul UPA, Prof. univ. dr. Sorin Bocancea, Președintele Consiliului de Administrație al UPA, Prof. univ. dr. Doru Tompea, Președintele Senatului UPA din Iași, Conf. Univ. Dr. Anca Tompea și Andrei Giurgia, Directorul SFR, intalnire ce a avut loc cu prilejul celei de a XII-a ediții a Festivalului Serile Filmului Românesc (SFR).