Decizie interesanta a municipalitatii in contextul in care in ultima perioada au fost mai multe situatii neplacute petrecute in cadrul unitatilor de invatamant din Romania.

In urma aparitiei in spatiul public a unor inregistrari in care elevii umileau profesorii, se bateau sau au fost depistati avand asupra lor cutite in timpul orelor scolare, primarul Mihai Chirica a dispus masuri la nivelul tuturor scolilor din municipiul Iasi, astfel incat sa limiteze la maxim riscurile.

Astfel, au fost delegati aproximativ 50 de politisti locali, pentru cele 74 de scoli din municipiul Iasi, si care vor putea fi contactati de catre reprezentantii acestor unitati scolare in cazul in care elevii lipsesc nemotivat sau apar diferite situatii care necesita interventia autoritatilor.

“Am desemnat cate un politist pentru fiecare scoala, ca pe vremuri, care la sesizarea conducerii scolii despre absentele unui elev, se va deplasa catre familie sau tutore sa aplice o amenda cuprinsa intre 100 si 1.000 de lei. Va avea insa un rol mai larg, pentru ca va intra in contact cu scoala si pentru alte chestiuni care se pot intampla si care nu au nimic de-a face cu scoala. Politistul va informa mai departe catre colegi, minister sau parchet daca trebuie sa se ajunga pana acolo”, a transmis astazi Mihai Chirica.

Primarul spune ca nu ar trebui sa fie considerata o gluma aceasta masura, ea fiind menita pentru bunul mers al desfasurarii activitatii didactice si pentru siguranta elevilor, respectiv a cadrelor didactice.

“Aceasta masura nu este o gluma, scoala nu trebuie sa mai ramana un camp de disputa in care fiecare isi da cu parerea. Exista prea multe ingerinte in bunul mers al scolii. Parintii s-au bagat pana in cancelarie, au ajuns sa intre peste profesori la clasa, asta inseamna ca doar au incurajat elevii sa se planga de profesori. Parintele are rolul lui, sa isi duca copilul la scoala si sa respecte contractul educational pe care l-a semnat pentru invatamantul obligatoriu. Parintele trebuie sa aiba grija ca elevul sa nu distruga scoala, iar daca a facut-o, parintele trebuie sa raspunda pentru ce a stricat copilul. Asa scrie in legea educatiei, desigur, si institutiile statului trebuie sa citeasca cu foarte mare atentie si sa le aplice fara comentarii. Educatia ar trebui sa fie cel mai sever lucru din interiorul acestui stat, acolo unde nu ar trebui deloc sa comentam. Asa scrie, asa sa facem!”, a mai declarat primarul Mihai Chirica.